Европейският съюз забрани вреден пестицид, с който се пръскат портокалите и мандарините. Тестовете на химикала показали негативно влияние върху здравето на потребителите и особено при децата. Дали и тази година по пазарите и магазините се продават плодове, които са обработвани с опасния препарат, разказва „NOVA“.
Голяма част от обектите предлагат цитруси, които са с перфектен външен вид. Това обаче се дължи на обработката им с най-различни пестициди, оцветители и консерванти. По този начин се увеличава трайността им.
Владимир Иванов от комисията по стоковите борси и тържищата им обяснява, че търговците наистина прибягват до забранени оцветители. Това обаче е по-рядко, ако го сравним с предишни години.
По негови думи дали един плод е оцветен може да се познае много лесно – нюансът е много силно оранжев или червен, наситен. Появява се блясък по ръцете, защото парафините се размазват. Практиките се ползват най-вече във фабриките, преди да изпратят продуктите до крайната точка.
Инженер Атанас Дробенов от Българска Агенция по Безопасност на Храните (БАБХ) заяви, че всеки един търговец е длъжен да изписва веществата, с които са се третирали плодовете. Това обаче се изпълнява единствено при практиките на едро. По тази причина вече текат засилени проверки.