Не е добър подходът за отварянето на ресторантите и заведенията „под режим“. Решението на здравните власти като цяло е съпроводено със спиране на плащанията към бранша. Същевременно отварянето не е на сто процента, а с условия – за работно време, за отстояния между посетителите и други. Ако отварянето е наполовина, то и плащанията трябва да са на 50%, а не да бъдат спирани изцяло. Това коментира председателят на Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите във Велинград и зам.- председател на БХРА (Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация) Златко Златанов за „Радио София“.
Вчера членове на БХРА са дискутирали онлайн най-болните проблеми. В събитието участие е взела министърът на туризма Марияна Николова. Според Златанов решението на управляващите е „абсолютно некоректно“. По думите му няма разлика между различните ресторанти, какво и за условията за заразяване. И даде за пример заведенията в хотелите, където са били отворени, защото е задължително там да има ресторант.
COVID-19 се разпространява дефузно, а мерките само са забавили скоростта, така че да не се претовари здравната ни система. Златанов изтъкна, че хотелите са останали отворени, защото държавата ни е нямала пари да плаща помощи на огромното количество кадри в този сектор. По думите му подпомагането у нас не е било като на Запад, а „наказаните“ са били ресторантите, които са работели в сивия сектор.
В заведенията на морето не се радват, че ги отварят, защото няма да имат клиенти до първия чартър. Те ще са в бедствено положение, защото нито държавата ще ги подпомага, нито ще им дойдат туристи, допълни Златанов.