Схемата за подпомагане на бизнеса и запазването на персонала 60/40 да продължи до края на 2021 година, заяви Ричард Алибегов, който представлява ресторантьорския бранш. Тази и други идеи са обсъдили министърът на икономиката Кирил Петков с работодателски и браншови организации.
Петков посочи, че е имал 34 нови идеи за бизнеса как да се преодолее идващата нова вълна. Той уточни, че ако бюджетът не бъде актуализиран максимално бързо, туристическият и ресторантьорският бранш няма да издържат още едно затваряне без средства от държавата. Икономическият министър прекъсна срещата си с работодателските организации, за да даде изявление пред медиите. Ричард Алибегов попитита пред „Труд“:
“Ние сме единственият бранш, който работи с капацитет от 50%, а сега се иска от нас да работим на 30%, а кой ще покрие разликата? Принудени сме да внасяме работна ръка от чужбина, защото няма предвидимост. Това е четвърто затваряне за година и половина.”
Никой от бранша не подкрепя задължителната ваксинация. От бизнеса предложиха държавният сектор да се имунизира, за да даде пример на останалите хора от страната.