„Избирайте си храна, която е локална и сезонна. Логиката на това да избереш такава храна има невероятен ефект за околната среда, за организма – също, защото е доказано с научни опити, че организмът усвоява най-добре храната, която е израснала близо до теб.“
Това призова екологичният предприемач и учител Блажка Димитрова радио „Фокус“. Тя дава съвети, чрез които всеки потребител може да намали вредите, които оказва на околната среда с консумацията си.
Така например хората могат да носят в себе си собствена бутилка за вода, да пазаруват с торби и кутии за многократна употреба и да избират локални продукти от кварталните магазини. Всичко това според нея са малко, но важни и лесни за изпълнение стъпки за живот, в който генерираме по-малко количество отпадъци.
Блажка Димитрова напомня, че друг много сериозен проблем е изхвърлянето на храна, като той може да бъде решен чрез готвене в по-малки количества, пазаруване само на най-необходимите продукти и замразяване на домашно приготвените ястия, които да бъдат консумирани по-късно.