Данните на Министерството на земеделието и храните разкриват, че през последните шест месеца са продадени около 6400 тона сирене, съдържащо растителни мазнини. Това е значително увеличение в сравнение с 5991 тона, реализирани през същия период на предходната година. През 2023 година общото количество на такова сирене, консумирано в страната, е достигнало 12 867 тона.
Тази година е отчетен пик в производството на имитиращи сирена през януари, когато са били пуснати в продажба 1227 тона. Най-нисък обем на консумация е регистриран през февруари, с 894 тона, съобщава „Фокус“.
В същото време, производството на сирене от краве мляко бележи спад в сравнение с миналата година. До юни 2024 година са произведени 36 400 тона краве сирене, докато през същия период на 2023 година количеството е било 40 491 тона.
Интересен е фактът, че сиренето с растителни мазнини сега надвишава количеството на сиренето, произведено от други видове мляко, включително овче, биволско и козе. През първата половина на годината от мандрите са произвели 4815 тона сирена от тези видове, което е значителен спад в сравнение с 6572 тона през предходната година.
Общо 362,7 милиона литра мляко са произведени в България през този период, като 341,6 милиона литра от тях са краве мляко, според данните на Министерството на земеделието и храните.
През миналата година мандрите са използвали 3615 тона суровини с немлечен произход, включително мазнини и протеини.