Приблизително половината от разпиляваната храна у нас е на ниво домакинства. Това отчете изпълнителният директор на Българската хранителна банка (БХБ) Цанка Миланова пред „Фокус“. Тя коментира и често появяващата се статистика, че близо 90 килограма на човек от населението в България е храната, която разпиляваме като общество. Според нея обаче тези данни не могат да бъдат потвърдени с категоричност и обясни:
„В България няма създадена система, практика, методика, по която да се събират подобни данни. Това е нещо, за което се застъпваме от няколко години.“
Цанка Миланова добави, че вече има подобно изискване на ниво Европейски съюз, както и препоръка на Европейската комисия всяка страна-членка да започне да прави проследяване и измерване. Тя е убедена, че наличието на подобна информация ще фокусира още по-добре работата им върху секторите в индустрията, където излишъкът е най-голям.
Експертът коментира още, че е нужно време да бъдат създадени достатъчно кампании и възможности хората да се информират за срока на годност, как и колко пазаруват. Според нея трябва да се работи за промяна на нагласата на хората като потребители на храна и като възможност да я осигуряваме по разумен начин, така че да не допускаме разпиляването ѝ.