Шоколадови, боядисани, декоративни, варени, дървени…Яйцата играят безспорно огромна роля на Великденската трапеза (редом с козунаците). Потреблението на яйца нараства рязко в дните около Великден, като много семейства вярват, че не могат да отбележат празниците без шарени великденски яйца.
Как се отглеждат кокошките, снесли яйцата, които купувате в магазина и как да изберете яйца от щастливи кокошки за празника и за ежедневието си? От ЧЕТИРИ ЛАПИ дават четири съвета за по-хуманна трапеза, не само на Великден.
Съвет №1: Мислете като … кокошка
Кокошките имат нужда да почистят перата си, за да ги направят по-здрави и чисти и да прогонят насекомите. Правят го като ровят дупки в земята и се търкалят в праха. Процедурата за тях е толкова естествена, колкото е за нас да си измием косата.
Кокошките имат силна нужда да се движат, да разперват криле и да участват в екипни дейности заедно с приятелите си. Изпитват вътрешна нужда да кацат на високо – това идва от далечното минало на вида. Освен това, кокошките търкалят яйцата си редовно, за да ги затоплят от всички страни.
Съвет №2: Бъдете наясно със системите на отглеждане
Има алтернативни (0, 1, 2) и клетъчни системи (3) на отглеждане. Алтернативните системи на отглеждане включват биологично, свободно и подово отглеждане. Биологичното, свободното и подовото отглеждане на кокошки позволяват на кокошките да се движат, да социализират и да извършват естествени за вида си действия, които ги правят щастливи.
При биологичното отглеждане се създават условия, близки до естествените с открити и закрити помещения. Фуражът трябва да е био сертифициран, не трябва да съдържа пестициди, антибиотици и синтетични добавки.
При свободното отглеждане също има достъпно открито пространство за игра. Осигуряват се места за кацане, гнезда и прашни бани.
При подовото отглеждане кокошките се отглеждат на затворено, има хранилки, поилки, подова повърхност с постеля. Максималната гъстота е девет кокошки на кв. м използваема площ.
В клетъчното отглеждане птиците се отглеждат в клетки и разполагат със 750 кв. cm., където нямат никаква свобода на движение, а местата за кацане са трудно достъпни заради ограниченото пространство.
Съвет №3: Гледайте етикета и направете хуманен избор
Всички пресни яйца в търговската мрежа трябва да бъдат етикетирани. Етикетът включва информация относно условията на живот на кокошките. Кодът, отпечатан върху яйцето започва с цифра, указва метода на отглеждане на кокошките носачки.
Маркировката е както следва: 0 – биологично, 1 – свободно, 2 – подово и 3 – клетъчно. Следват две букви, обозначаващи страната на произход, код на областта, в която се намира стопанството и накрая регистрационен номер на производителя, например 1BG15356.
От ЧЕТИРИ ЛАПИ съветват да изберете яйца от алтернативни системи за Великденската си трапеза – с код на етикета 0,1 или 2. Там кокошките имат много по-голям шанс да осъществят естественото си поведение.
Съвет №4: Всеки ден може да променяте света чрез продуктите, които консумирате
Всеки път, когато купувате яйца от алтернативни системи, подпомагате по-хуманно отношение към животните.
Свободното и подовото отглеждане на кокошки им позволява да се движат, да социализират и да извършват естествени за тях действия, които ги правят щастливи. От ЧЕТИРИ ЛАПИ призовават всички кокошки да се отглеждат така и вярват, че това е възможно много скоро. До тогава – можете да избирате яйцата, които купувате внимателно, за да допринасят за по-добър свят за кокошките.
ЧЕТИРИ ЛАПИ работи за свят, в който хората живеят в хармония с животните. Инициативата „Край на клетките“, в която ЧЕТИРИ ЛАПИ участва заедно с над 170 организации от цяла Европа, иска забрана на клетъчното отглеждане на селскостопански животни и преминаване към решения без клетки.
Ето как още можете да намалите страданието на животните по празниците. ЧЕТИРИ ЛАПИ препоръчва да спазвате няколко лесни правила:
Намалете, изберете, заменете
Купувайте продукти от ферми и производители с по-добро отглеждане,и се опитайте да използвате повече растителни алтернативи в менюто си. Дори за Великден има широка гама от вкусни веган рецепти, с които можете да разнообразите празничната трапеза.
Животните не са подаръци
Ежегодно зайчета се купуват като „подарък за повода“ и биват изхвърлени, след празниците. Да имате домашен любимец е дългосрочен ангажимент. Вместо да купите подарък животно, без да сте сигурни, че получателят ще се грижи, дарете на организация за защита на животни в негово име.
Повишено внимание
Ако ще използвате барбекю бъдете предпазливи, особено ако сте сред природата.През пролетта повечето диви животни започват да отглеждат малките си и търсят подходящо убежище. Това могат да са именно купчина дърва и шума, складирани за барбекю.
Пазете шоколада настрана
Шоколадът е отровен за домашните любимци! Шоколадите съдържат теобромин -съставка, която и в малки количества е смъртоносна за кучета и котки. Пазете шоколадовите яйца и лакомствата далеч от опашатковците.
Съвети на медици от ВМА: Варете яйцата поне 10 мин. и белете не само черупката, а и ципата
[…] […]