Чушките са тайното оръжие за ефективно отслабване

Нискокалоричен зеленчук, богат на фибри и витамин С, който подпомага загубата на тегло

0
262
Чушки
Чушки Снимка: Pixabay

Ако вече сте започнали да добавяте здравословни храни към диетата си, променили сте тренировъчния си режим и сте се отказали от вредните навици, е време за следващата стъпка. Според диетолога Ким Явиц, задължително трябва да включите един специфичен зеленчук в ежедневното си меню. Този зеленчук може да се окаже ключов съюзник в процеса на отслабване.

Кой е най-добрият зеленчук за отслабване?

„Чушките са идеален избор за тези, които искат да намалят теглото си. Те са вкусни, засищащи и с изключително ниско съдържание на калории. Една чаша чушки съдържа само 39 калории, което почти не влияе на общия дневен калориен прием“, обяснява д-р Явиц.

Освен това, зеленчукът е богат на фибри – около три грама на чаша, както и на вода, която спомага за чувството на ситост.

Изследвания показват, че консумацията на храни, богати на вода и фибри, подпомага загубата на тегло. Чушките са един от най-добрите примери за такъв продукт.

Витамин С и изгарянето на мазнини

Освен ниското съдържание на калории, чушките са изключително богати на витамин С.

„Една чаша червени чушки съдържа приблизително 190 милиграма витамин С – това е повече от двойно спрямо препоръчителната дневна доза“, подчертава д-р Явиц. Малко изследване показва, че хората с достатъчно количество витамин С изгарят с 25% повече мазнини по време на тренировка, в сравнение с тези с недостиг на витамина.

Как да включите чушките в менюто си?

Диетологът препоръчва разнообразни начини за консумация на чушки. Можете да ги добавите към бъркани яйца за закуска, да ги похапвате с хумус между основните хранения или да ги добавяте към салати и ястия за обяд и вечеря.

„Любимата ми рецепта за вечеря са пълнени чушки – с подправено постно телешко месо, лук, чесън, домати и малко сирене, след което ги пека до омекване“, споделя д-р Явиц.

Има ли значение цветът на чушките?

Според диетолога, независимо дали избирате жълти, оранжеви, червени или зелени чушки, техният макроелементен състав и калоричност са сходни. Разликата обаче се крие в хранителните вещества, които те съдържат.

„Оранжевите чушки са богати на антиоксиданта лутеин, който помага за намаляване на възпалителните процеси в организма, докато червените чушки са източник на бета-каротин, важен за здравето на очите“, казва д-р Явиц. Затова тя съветва да редувате различни цветове чушки, за да се възползвате от техните специфични ползи.

Така че, ако целта ви е да отслабнете, не забравяйте да включите чушките в ежедневното си меню – те са здравословни, вкусни и пълни с полезни вещества, които ще ви помогнат да постигнете желаните резултати.

Здравко Василев призова: Сега е моментът за пълна обществена и институционална подкрепа за Цанко Цанков!

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments