COVID пандемията сви консумацията на вино наполовина, отчитат производители в началото на кампанията по гроздобер. Огромни количества вина залежават в избите, а разходите за производство на новата реколта са огромни.
В същото време избите се готвят за отлична като количество и качество реколта тази есен. Винарите споделят, че гроздето е с много високо качество и те очакват 145 000 тона грозде, от което да се произведени към 100 милиона литра вино. От бранша споделят, че спрямо миналогодишната реколта, тазгодишната ще е с 20% повече.
Винарите уточняват, че пандемията и затварянето на заведенията са намалили износа и вътрешното потребление, което е 10-120 милиона литра на година. Производителите се оплакват, че 83 милиона литра са в запас. Лозари от Пловдивско коментират пред „NOVA“:
„Обикновено от страната, където грее слънцето, по-нежните зрънца прегарят. Това обаче не пречи на качеството му. Миналата година по това време сме брали грозде, а сега още не сме стартирали.„
Лозарите отбелязват, че дори със сложните метериологични условия се очакват максимални добиви, според категорията вина, които се прави. В Източна Тракия също, според лозарите, се очаква много добър гроздобер. Винарите отбелязват, че материалите са поскъпнали за производството на качествени вина и това е оказало влияние на крайната цена, която е малко по висока от предни години.