Д-р Петкова за Искра.бг: Не виждам причини за поскъпването на яйцата за Великден (Част 1)

0
131
Великденски яйца
Великденски яйца. Снимка: Pixabay

Не се виждат причини за поскъпването на яйцата за Великден и в момента пазарът е спокоен. Това коментира изпълнителният директор на Съюз на птицевъдите в България д-р Петя Петкова за Искра.бг. По думите й производството е достатъчно, за да покрие потреблението по време на празниците.

„Днес цената на едро на българските яйца е сред най-ниските в Европейския съюз. Надяваме се тази тенденция да се запази и да няма ръст“, добави тя.

Средногодишният ръст на стойността на яйцата в България е около 61,9%. Той е под средния в Европейския съюз /ЕС/, който възлиза на 69,2%, отчете д-р Петкова. Тя обясни, че себестойността на птичи продуктите се е покачила основно заради по-високата цена на електроенергията, газта, горивата, зърното, металите, опаковките, работната ръка.

„За наша радост има едно успокояване на пазара, стабилизиране на цените, което очакваме да остане и през настоящата година“, коментира още тя.

През 2022 година птицевъдният сектор е останал сравнително стабилен, независимо от финансовите и икономическите трудности в него, посочи експертът. По нейни думи има вътрешнообщностна търговия на яйца, като 53% от доставените количества са от Румъния, 43% са от Полша и около 4% от Гърция.

За Великден не се очаква да има някакви промени при търсенето на яйца, заяви д-р Петкова. Може да има доставка на бели, защото производството им у нас е сравнително малко.

От Съюза на птицевъдите в България прогнозират увеличен внос на храни от трети страни, тъй като католическият Великден е седмица преди православния.

„Има вероятност част от доставените в другите членки количества, които не са били реализирани там, да се преориентират и към нашия пазар“, уточни тя, добавяйки, че се надява държавата да е непримирима към качествения контрол, нелоялната конкуренция, укриването на обороти, така че да се гарантира свободната търговия и че стоките от трети държави отговарят на същите изисквания, каквито и от нашите производители.

Очаквайте втора част от интервюто, в която ще се коментира какви са рисковете при доставка на храни от трети страни.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments