Няма млекопреработвателно предприятие у нас, което да е оставено без контрол, увери заместник-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ д-р Галя Викьова, която участва в кръгла маса под надслов „Качествени ли са българските млечни продукти“. Събитието беше организирано от Сдружение „За достъпна и качествена храна“.
Агенцията извършва постоянен контрол, който е базиран на направената оценка на риска, уточни д-р Викьова. По думите й млечни продукти се произвеждат не само по БДС, затова показателите, които биват контролирани могат да са различни при различните млечни продукти.
„Важно е продуктите, които са по БДС да покриват изискванията на стандарта, а тези, които не са по БДС, да покриват изискванията на технологичната документация, по която са произведени.“, посочи заместник-изпълнителният директор на БАБХ. При всички положения трябва да бъде спазено общото законодателство по отношение на вложеното и на етикетирането.
Ресорната агенция не носи отговорност за качеството на произвежданите продукти, подчерта още тя.
„Качеството на произвежданите продукти се гарантира от производителя и неговата система за самоконтрол. Агенцията по храните упражнява контрол върху самоконтрола на бизнес операторите и така гарантира безопасността на храните.“, посочи д-р Викьова.