Дар от природата: Тайните на един плод за силен имунитет и защита от рак

2
1099
Плодове
Илюстративна снимка

Кайсиите са плодове с ярък вкус, които не могат да се сбъркат с нищо друго. Те могат бързо да заситят глада, богати са на витамини и микроелементи и оказват лечебен ефект върху човешкото тяло. Кайсиите имат редица полезни свойства, които ги правят ценен продукт както в ежедневната диета, така и в медицината.

Кайсиите съдържат високо количество желязо, което ги прави полезни при анемия и заболявания на сърдечно-съдовата система. Калият в тях помага за регулиране на сърдечния ритъм и кръвното налягане.

Кайсиите действат като леко слабително средство и нормализират храносмилането. Те също така спомагат за разреждане на храчките при кашлица и утоляват жаждата. Високата концентрация на каротин в кайсиите предпазва тялото от различни видове рак, включително на стомаха, храносмилателния тракт, пикочния мехур, хранопровода, гърлото и белите дробове. За да се задоволи дневната нужда от каротин е достатъчно да се изяде 5-6 пресни кайсии, 15-20 сушени кайсии или да се изпие чаша сок от кайсии.

Веществата в кайсиите повишават умствената дейност и подобряват паметта. Кайсиите са отличен стимулант на растежа и подобряват общото здраве на децата. Кайсиите се консумират в различни форми:

Пресни кайсии – идеални за консумация в натурален вид.
Сушени плодове – сушените кайсии и кайсиевите пастили са популярни заради своя сладък вкус и дълъг срок на годност.
Сокове и нектари – вкусните сокове и нектари от кайсии са чудесен начин за освежаване и приемане на необходимите витамини.
Алкохолни напитки – кайсиевата водка е алкохолна напитка, която се отличава със своя наситен аромат на кайсия.
Кайсиеви ядки – ядките се консумират по същия начин като бадемите или се използват за извличане на кайсиево мляко и тлъсто масло.

В китайската народна медицина кайсиевите ядки се използват като тонизиращо средство при суха кашлица. Те се препоръчват в комбинация с други традиционни лечебни растения при заболявания като бронхит, ларингит, магарешка кашлица и нефрит. Освен това, от кайсиевите ядки се извлича тлъсто масло, което се използва активно в медицината като разтворител.

Кайсиите са не само вкусни, но и изключително полезни за здравето. Те са подходящи както за ежедневна консумация, така и за медицински цели. Благодарение на своите многобройни полезни свойства, кайсиите заслужават място на всяка трапеза.

Ползите на един от най-популярните зеленчуци през лятото: Как да го приготвим?

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Дар от природата: Тайните на един плод за силен имуните… […]

Ивана
Ивана
2 месеци по-рано

Студентите имат свободата и правото да участват в различни европейски програми и избора да се включат е техен. Всяко ВУЗ е автономно и въпросите около такса и стипендия могат да решат сами. Да има нормативна рамка. Въпреки това ВУЗ имат правото да решават.