На 17 януари Българската православна църква отбелязва паметта на Свети Преподобни Антоний Велик – първият признат основоположник на монашеския аскетизъм, чийто живот минава в пост и молитва. През цялото 20-годишно усамотение на светеца в пустинята при него идвали страдащи хора, а той провеждал дълги беседи с тях в продължение на часове.
Според народните вярвания празникът задължително трябва да бъде почетен, за да се предпазят хората от болести през цялата година. Не се извършват дейности, свързани с плетене, както и не се приготвят за трапезата варивата боб и леща, нито се яде свинско месо.
По традиция на Антоновден е хубаво жените да изпекат содени питки, които да надупчат отгоре с вилица, за да не станат „на дупки“ децата от шарка. Когато хлебчетата са готови, се мажат с мед и се раздават на близки и съседи за здраве.
На 17 януари празнуват хората, носещи имената: Антон, Андон, Донка, Дончо, Антония, Антоанета и техните производни. Честит празник!