Цените на млечните продукти продължават да са рекордно високи, а разходите за производството им са скочили със 100%. При яйцата също се наблюдава постоянно повишение. От бранша напомнят, че ниските цени на продуктите обаче невинаги говорят за добро качество. Директорът на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров посочи:
„България в момента произвежда 60% от суровото мляко, което е необходимо за българските нужди. При 1,20 лева сурово мляко. 10 литра по 1,20 лева са 12 лева плюс ДДС-то, са 14,40. Нямаме никакви разходи, нямаме опаковка, нямаме пастьоризация, нямаме преработка, нямаме заплати, нямаме транспорт – нищо. Как може да се получи това, нямаме надценка на търговските вериги? Как става 12,99 лева и всички в страната и контролните органи спя?. Това теоретически е невъзможно.”
Цените на яйцата също се вдигат постоянно. В момента вносът на полски яйца е сравнително ограничен.
„Ние също имаме яйца, имаме износ, имаме присъствие на няколко пазара, но далеч не е така положението при месото от птици, защото вносът на полско пилешко месо изключително много затруднява работата на българските производители”, коментира председателят на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов пред „NOVA“.