Домашни шоколадови трюфели! Лесна рецепта с неустоим вкус

Научете как да приготвите изискани трюфели от черен и бял шоколад

0
64
Шоколадови трюфели
Шоколадови трюфели. Снимка: Искра.бг

Шоколадовите трюфели са сред онези лакомства, които изглеждат елегантни и сложни, но всъщност се приготвят лесно и у дома. Съчетанието между кадифена текстура и богат шоколадов вкус ги превръща в перфектен десерт както за специални поводи, така и за обикновени моменти на наслада. С добавянето на любими покрития като ядки, какао или кокос, трюфелите могат да бъдат персонализирани според вкуса на всеки.

В тази рецепта ще откриете как да приготвите два вида трюфели – с черен и с бял шоколад – които ще зарадват и най-взискателните любители на шоколада.

За трюфелите с черен шоколад ще ви трябват течна сметана с минимум 30% масленост, разтворимо еспресо на прах, натурален шоколад с поне 70% какао, полусладък шоколад с около 50% какао, чист ванилов екстракт, несолено масло и щипка сол.

За бялата версия са нужни по-малко количество сметана, бял шоколад, ирландски крем или ванилия за аромат и малко сол. Като покрития можете да използвате нарязани ядки – като шамфъстък, фъстъци или пекан, както и пудра захар, какао на прах или неподсладени кокосови стърготини.

Започнете с приготвянето на ганаша от черен шоколад. Загрейте сметаната в тенджера на среден огън, докато започне да завира. Свалете от котлона и добавете разтворимото еспресо. След това добавете нарязания черен и полусладък шоколад и бъркайте до получаване на гладка смес. Прибавете ванилията, маслото и солта, разбъркайте добре и оставете сместа да се охлади в плитък съд в хладилник за поне два часа.

Повторете същата процедура и за бялата шоколадова смес. Разликата тук е използването на ирландски крем или ванилия вместо еспресо. След разтапяне и смесване, охладете сместа до получаване на гъстота, подходяща за оформяне.

Когато ганашът се е стегнал, използвайте малка лъжичка, за да загребете от сместа и оформете топчета с диаметър около два сантиметра. Оваляйте трюфелите между дланите си, докато станат гладки и равномерни. Поставете ги върху тава и ги охладете още веднъж за десет минути. След това оваляйте всяко трюфелче в избраното покритие. Изтръскайте излишното и подредете в подходяща кутия или поднос.

Готовите трюфели трябва да се съхраняват в херметически затворен съд. Ако ги подреждате на пластове, поставяйте между тях пергаментова хартия. Могат да се съхраняват в хладилник до три дни, но за най-добър вкус е препоръчително да се сервират на стайна температура.

Домашно приготвените трюфели са чудесен начин да зарадвате себе си или близките си с нещо изискано и вкусно. Те са подходящ подарък за празник, рожден ден или просто момент на сладко удоволствие. А с различните покрития можете да създадете собствени комбинации, които да отговарят на предпочитанията ви. Опитайте тази рецепта и се насладете на магията на домашния шоколад.

За още новини вижте ТУК

Присъединете се към нашия Телеграм

Абониране
Известие от
guest
2000


0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments