При около 30 на сто от хранителните продукти в различните държави на Европейския съюз има двоен стандарт. Изследвани са 1400 продукта в 19 държави. Една трета от тях се продават с еднакви опаковки и под една и съща марка, но съставът е различен. Това твърдят от Съвместния изследователски център на Европейската комисия, предаде Bulgaria ON AIR.
Потребителите отбелязват, че е възможно да съществува една опаковка, а съдържанието да е различно, „защото за тях сме друга категория хора“. Експертите смятат, че разминаването в качеството е много по-голямо:
„30% сме хванали, но иначе са много повече. За да ги хване българската държава, трябва да отиде в половин Европа да си купи продукти и да ги сравни със сегашните у нас“.
Трябва да има единен регистър, за да може властите в конкретната страна да проверяват къде е регистрирана и с каква рецепта стоката, препоръчват специалистите. Според изследването им – напитките, бульоните и плодово киселите млека без плодове са само част от продуктите, в които има драстични разлики с тези, консумирани в останалата част на ЕС. Например често захарта се заменя с фруктоза, която може да навреди на здравето ни.
През последните години качеството на детските храни у нас се е изравнило с това на предлаганите в магазинната мрежа в Западна Европа.