Експерт разкрива изненадваща храна преди алкохол, която може да предотврати махмурлук

Махмурлукът е резултат от различни процеси в организма след консумация на алкохол

0
80
Алкохол
Снимка: Wikimedia Commons

Медицински специалист разкри коя е перфектната храна за похапване преди консумация на алкохол, като твърди, че тя може да помогне за избягване на неприятния махмурлук.

Д-р Нийна Чандрасекаран, специалист по белодробно здраве и интензивна грижа, препоръчва похапване на малко количество сирене преди пиене, тъй като това може да ограничи количеството токсини, причиняващи махмурлук.

Във видео, публикувано в TikTok, което вече има над 3 милиона гледания, д-р Чандрасекаран обяснява, че свойствата, които правят сиренето толкова вкусно, също така забавят скоростта, с която тялото обработва алкохола.

Сиренето е богато на протеини и мазнини, които покриват стомаха и намаляват усвояването на алкохола“, казва тя.

Вместо да бъде абсорбиран директно в кръвта и обработен от черния дроб, част от алкохола се отделя чрез уриниране и изпотяване, като по този начин се намалява количеството на токсичния ацеталдехид, който се произвежда в организма.

Ацеталдехидът е страничен продукт при разграждането на алкохола и неговото натрупване води до неприятни симптоми на махмурлук, като гадене и изтощение.

Д-р Чандрасекаран, базирана във Флорида, добавя, че сиренето е богато на хранителни вещества, които тялото ни губи по време на пиене.

Сиренето също така възстановява хранителните вещества, защото е богато на витамин B и калций“, казва тя на своите 148 000 последователи.

„Тези специфични хранителни вещества се изчерпват от организма при консумация на алкохол.“

Тя обяснява още, че калцият подпомага функциите на нервите и мускулите, а витамин B е от съществено значение за поддържане на енергийните нива и метаболизма. Както много медицински специалисти, д-р Чандрасекаран подчертава, че въздържанието от алкохол е най-добрият избор.

Просто запомнете – никакъв алкохол е по-добре от всеки алкохол. Но ако ще пиете, опитайте да хапнете малко сирене преди това“, съветва тя.

Потребителите на TikTok приеха съвета с ентусиазъм, като много от тях се зарадваха на още една причина да похапват сирене.

Затова винаги инстинктивно си поръчвам пица преди да пия“, написа един потребител.

Винаги имам сиренце в чантата си, когато излизам вечер“, добави друг.

Д-р Чандрасекаран не е първият медик, който свързва консумацията на сирене с намаляване на махмурлука. Проучване в Корея от 2023 г. установи, че полезни бактерии в сиренето помагат на тялото да разгражда ацеталдехида по-бързо, като засилват активността на ключови чернодробни ензими.

Махмурлукът е резултат от различни процеси в организма след консумация на алкохол. Освен натрупването на ацеталдехид, алкохолът действа диуретично, което води до дехидратация. Това, заедно с нарушеното качество на съня след пиене, може да допринесе за усещането за силен дискомфорт на следващата сутрин.

Според британската здравна служба (NHS), един алкохолен прием – приблизително една малка водка или половин халба бира с по-нисък алкохолен процент – се обработва от организма за около час. Здравните препоръки съветват хората да не надвишават 14 алкохолни приема седмично, което се равнява на около шест чаши вино или шест бири.

За още новини вижте ТУК

Присъединете се към нашия Телеграм

Абониране
Известие от
guest
2000


0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments