Наблюдава се рекордно поскъпване на яйцата – от 23 стотинки за брой по време на същия период на 2022 г., сега са 40 стотинки. Това отчете председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища Владимир Иванов в ефира на „БНТ“. Той добави, че най-голямо повишение на среден базис има при млечните продукти и месото.
„Имаме свръхпроизводство на свинско месо, така че цената му не се е променяла последните 4 години.“, уточни той.
Увеличението на цените при храните се дължи най-вече на поскъпването на енергийните ресурси, смята Иванов. По думите му при краставиците има силни сезонни колебания и понякога са най-евтината стока, а друг път – най-скъпата.
„Пазарът действа според търсенето и предлагането. Единственият проблем е покачването на разходите в енергийния пазар.“
Правете информирани покупки и ако забележите цена, която не е нормална, не купувайте продукта – това съветва експертът.