Ето как да приготвим вкусни Кюфтета по чирпански за празника Месни Заговезни!

Месни Заговезни е традиционен български празник, отбелязван в неделята преди началото на Великденските пости

0
7679
Кюфтета по чирпански
Кюфтета по чирпански. Снимка: Архив

Месни Заговезни е традиционен български празник, отбелязван в неделята преди началото на Великденските пости. На този ден семействата се събират около трапезата, за да се насладят на разнообразни месни ястия, преди да започнат постите. Едно от най-популярните и обичани ястия за този повод са Кюфтета по чирпански – апетитно ястие, съчетаващо сочни кюфтета с ароматен зеленчуков сос.

Необходими продукти:

За кюфтетата

  • 500 г кайма (смес от свинско и говеждо месо);
  • 1 глава лук, ситно нарязан;
  • 1 яйце;2 скилидки чесън, пресовани;
  • 1 филия хляб, накисната във вода и изцедена;
  • 1 ч.л. сол;
  • 1/2 ч.л. черен пипер;
  • 1/2 ч.л. кимион;
  • 1/4 ч.л. червен пипер;
  • Пресен магданоз, ситно нарязан.

За соса

  • 1 глава лук, ситно нарязан;
  • 1 морков, настърган;
  • 1 червена чушка, нарязана на кубчета;
  • 1 зелена чушка, нарязана на кубчета;
  • 2 домата, обелени и нарязани на ситно или 400 г консервирани домати;
  • 2 скилидки чесън, пресовани;
  • 2 с.л. олио;
  • 1 ч.л. червен пипер;
  • 1 дафинов лист;
  • Сол и черен пипер на вкус;
  • Пресен магданоз за поръсване.

Начин на приготвяне:

  1. Приготвяне на кюфтетата: В голяма купа смесете каймата с нарязания лук, яйцето, пресования чесън, изцедения хляб и подправките. Добавете ситно нарязания магданоз и омесете добре сместа, докато всички съставки се разпределят равномерно. Оформете малки кюфтета с големина на орех и ги подредете върху чиния.
  2. Запържване на кюфтетата: В голям тиган загрейте олиото на средна температура. Запържете кюфтетата от всички страни до златисто, след което ги извадете и оставете настрана.
  3. Приготвяне на соса: В същия тиган добавете още малко олио, ако е необходимо, и запържете лука до прозрачност. Добавете настъргания морков и нарязаните чушки, като готвите още няколко минути, докато омекнат. Прибавете пресования чесън и червения пипер, разбъркайте добре и гответе още около минута. Добавете нарязаните домати (или консервираните домати), дафиновия лист, сол и черен пипер на вкус. Оставете соса да заври, след което намалете температурата и го оставете да къкри около 10 минути, докато се сгъсти леко.
  4. Съчетаване на кюфтетата със соса: Върнете запържените кюфтета в тигана със соса, като ги подредите равномерно. Покрийте тигана с капак и оставете ястието да къкри на слаб огън още 15-20 минути, за да се смесят вкусовете и кюфтетата да се сготвят напълно.
  5. Сервиране: Поръсете готовото ястие с пресен магданоз и сервирайте топло. Кюфтета по чирпански се съчетават отлично с прясно изпечен хляб, картофено пюре или ориз.

Това традиционно българско ястие ще внесе уют и вкус на вашата трапеза за Месни Заговезни, събирайки семейството около ароматно и питателно угощение.

За още новини вижте ТУК

Присъединете се към нашия Телеграм

Абониране
Известие от
guest
2000


0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments