
Месни Заговезни е традиционен български празник, отбелязван в неделята преди началото на Великденските пости. На този ден семействата се събират около трапезата, за да се насладят на разнообразни месни ястия, преди да започнат постите. Едно от най-популярните и обичани ястия за този повод са Кюфтета по чирпански – апетитно ястие, съчетаващо сочни кюфтета с ароматен зеленчуков сос.
Необходими продукти:
За кюфтетата
- 500 г кайма (смес от свинско и говеждо месо);
- 1 глава лук, ситно нарязан;
- 1 яйце;2 скилидки чесън, пресовани;
- 1 филия хляб, накисната във вода и изцедена;
- 1 ч.л. сол;
- 1/2 ч.л. черен пипер;
- 1/2 ч.л. кимион;
- 1/4 ч.л. червен пипер;
- Пресен магданоз, ситно нарязан.
За соса
- 1 глава лук, ситно нарязан;
- 1 морков, настърган;
- 1 червена чушка, нарязана на кубчета;
- 1 зелена чушка, нарязана на кубчета;
- 2 домата, обелени и нарязани на ситно или 400 г консервирани домати;
- 2 скилидки чесън, пресовани;
- 2 с.л. олио;
- 1 ч.л. червен пипер;
- 1 дафинов лист;
- Сол и черен пипер на вкус;
- Пресен магданоз за поръсване.
Начин на приготвяне:
- Приготвяне на кюфтетата: В голяма купа смесете каймата с нарязания лук, яйцето, пресования чесън, изцедения хляб и подправките. Добавете ситно нарязания магданоз и омесете добре сместа, докато всички съставки се разпределят равномерно. Оформете малки кюфтета с големина на орех и ги подредете върху чиния.
- Запържване на кюфтетата: В голям тиган загрейте олиото на средна температура. Запържете кюфтетата от всички страни до златисто, след което ги извадете и оставете настрана.
- Приготвяне на соса: В същия тиган добавете още малко олио, ако е необходимо, и запържете лука до прозрачност. Добавете настъргания морков и нарязаните чушки, като готвите още няколко минути, докато омекнат. Прибавете пресования чесън и червения пипер, разбъркайте добре и гответе още около минута. Добавете нарязаните домати (или консервираните домати), дафиновия лист, сол и черен пипер на вкус. Оставете соса да заври, след което намалете температурата и го оставете да къкри около 10 минути, докато се сгъсти леко.
- Съчетаване на кюфтетата със соса: Върнете запържените кюфтета в тигана със соса, като ги подредите равномерно. Покрийте тигана с капак и оставете ястието да къкри на слаб огън още 15-20 минути, за да се смесят вкусовете и кюфтетата да се сготвят напълно.
- Сервиране: Поръсете готовото ястие с пресен магданоз и сервирайте топло. Кюфтета по чирпански се съчетават отлично с прясно изпечен хляб, картофено пюре или ориз.
Това традиционно българско ястие ще внесе уют и вкус на вашата трапеза за Месни Заговезни, събирайки семейството около ароматно и питателно угощение.
За още новини вижте ТУК
Присъединете се към нашия Телеграм