Учени от Кеймбриджския университет установиха, че храните, богати на фибри, подпомагат развитието на полезни бактерии в червата. Тези бактерии предпазват от патогени, които навлизат чрез заразена храна. Те анализираха микробиома — екосистемата от микроорганизми в храносмилателната система — на 12 000 души от 45 държави. Учените заявиха, че рискът от натравяне зависи от наличието на защитни бактерии в червата, наречени Фекалибактериум.
Тези полезни бактерии унищожават чести причинители на хранително натравяне, като Shigella и E.coli.
В статия в Nature Microbiology, експертите обясняват, че Фекалибактериум преобразуват фибрите в полезни съединения — късоверижни мастни киселини. Тези киселини предпазват от разпространението на вредни бактерии, причиняващи натравяне.
Д-р Александър Алмейда, автор на статията, заяви, че резултатите показват колко е важно какво ядем.
„Като консумираме храни с фибри като зеленчуци и пълнозърнести продукти, помагаме на полезните бактерии в червата,“
Ентеробактери най-често се предават чрез заразени плодове, зеленчуци и недопечено месо. Макар хранителното натравяне обикновено да е леко, някои бактерии причиняват тежки състояния като пневмония и менингит.
Притеснително е, че част от тях стават все по-устойчиви на антибиотиците, използвани за лечението им. Д-р Алмейда подчерта, че здрав микробиом е ключов за превенцията на инфекции.
„С увеличаването на антибиотичната резистентност има по-малко възможности за лечение,“
„Най-добрият подход е да предотвратим инфекции чрез намаляване на условията за развитие на патогенни бактерии.“
Друг автор, д-р Ци Ин, каза, че изследването показва важността на изучаването на патогените в контекста на микробиома.
Великобритания регистрира около 2.5 милиона случая на хранително натравяне годишно. Повечето от тях са леки, но за уязвими групи като възрастните, проблемът може да бъде сериозен.
Миналата година Великобритания беше засегната от сериозна епидемия на E.coli, свързана със заразена маруля. Фибрите, наричани още груби влакнини, са част от растителните храни, която тънкото черво не усвоява. Те достигат дебелото черво и помагат за предотвратяване на запек.
Средностатистическият британец консумира само 18 г фибри дневно, което е по-малко от препоръчителните 30 г.
За още новини вижте ТУК
Присъединете се към нашия Телеграм
Бигмаут буфало: мистериозната риба, която живее век и не старее