Здравето на хората се влияе директно от изсичането на горите. Това заяви футурологът доц. д-р Мариана Тодорова пред Радио „Фокус“.
По думите ѝ тези процеси се отразяват директно върху качеството на почвите, защото когато дърветата не задържат солите и водата, почвата ерозира много повече.
Поради тази причина храните, които човечеството отглежда, са с по-лоши характеристики и по-малка хранителна стойност, с по-малко витамини и минерали. В същото време качеството на земеделската продукция има пряко влияние върху всички продукти от животински произход – мляко и месо.
„Т.е. не само въздухът – всичко се мултиплицира върху растенията и животните и това удря върху нашето здраве“.
Тя цитира световно проучване според, което изсичането на горите в Камбоджа е повлияло пряко върху женското и детското здраве. За последните 20 години 52% от горите там са унищожени, което е довело до анемия при жените.