Доматите и краставиците у нас са предимно внос, а голяма час от българските зеленчуци заминават за чуждите пазари. Това посочва анализ на Министерството на земеделието, храните и горите. Само за януари и февруари тази година в нашата страна са внесени над 53 000 тона пресни зеленчуци. Това е с 12,40% повече спрямо същия период за изминалата година.
Най-много са доставките на домати около 2 700 тона и краставици около 2 400 хиляди тона. Отделно се наблюдава повишение при вноса на пиперки, тикви, марули и зеле – от 14,90% до 34%. От друга страна, внесените количества гъби, моркови, лукови зеленчуци и картофи са с между 2,3% и 9,9% по-малко.
Традиционно около 77% от целия внос на пресни плодове са цитруси и банани. Съществен дял от 11% заемат и доставките на ябълки, при които се отчита спад от 21,50% спрямо година по-рано. Импортът на киви, ягоди, грозде и круши нараства с между 2,60% и 51%. През това време родното производство отива зад граница. Общо за първите 2 месеца на 2021 година от България са изнесени 13 000 тона пресни зеленчуци и 11 500 тона пресни плодове.
Реколтата от домати и краставици миналата година е била с 20% по-слаба, спрямо тази през 2019 година. От площите с домати са прибрани близо 116 000 тона при 145 000 тона през 2019 година. При краставиците реколтата е намаляла от близо 73 000 тона на 53 000 тона. Спад има и в прибраните количества пипер, зеле и кромид лук. Производството на грозде е намаляло с 11% спрямо предходната година. Това се случва заради лоши климатични условия и не е прибрана продукция, а отделно и поради икономически и социални причини.