
Ако обичате нежния вкус на сьомгата и кремообразни сосове с наситени аромати, тази тосканска рецепта ще се превърне в едно от любимите ви ястия. Грилованата сьомга, приготвена в богато сметаново пюре с ароматни сушени домати и свеж спанак, е едновременно лека и засищаща. Това е идеалната вечеря за специален повод или просто за момент, в който искате да се насладите на нещо изискано и вкусно.
Необходими продукти
4 филета от сьомга
2 супени лъжици зехтин
Сол и черен пипер на вкус
3 скилидки чесън, ситно нарязани
1 чаша сушени домати в зехтин /отцедени и нарязани на ивички/
2 чаши пресен спанак
1 чаша течна готварска сметана
½ чаша настърган пармезан
½ чаша пилешки бульон /по желание, за по-лек сос/
1 чаена лъжичка сушен риган
½ чаена лъжичка червен пипер
Пресен магданоз или босилек за гарниране
Начин на приготвяне
1. Подготовка на сьомгата – Подсушете филетата от сьомга с кухненска хартия. Поръсете ги със сол и черен пипер от двете страни.
2. Гриловане на рибата – Загрейте грил тиган с незалепващо покритие на средно висока температура и добавете зехтина. Поставете филетата и запържете за 4-5 минути на страна, докато придобият златист загар и се сготвят до полуготовност. Извадете ги от тигана и ги оставете настрани.
3. Приготвяне на соса – В същия тиган добавете още малко зехтин, ако е необходимо, и задушете чесъна за около 1 минута, докато усетите аромат. Прибавете сушените домати и гответе още 2-3 минути.
4. Добавяне на спанак и сметана – Постепенно добавяйте пресния спанак, като разбърквате, докато омекне. Това ще отнеме около 2-3 минути. Налейте сметаната и пилешкия бульон /ако използвате такъв/ в тигана. Оставете соса да заври леко, след което намалете температурата. Прибавете настъргания пармезан, сушения риган и червения пипер. Разбъркайте добре, докато сосът стане кремообразен и гладък.
5. Финално приготвяне на ястието – Поставете запечените филета от сьомга обратно в тигана със соса. Полейте ги със соса, за да попият аромата му. Гответе още 3-4 минути на слаб огън, докато рибата се сготви напълно.
6. Сервиране – Поднесете сьомгата топла, гарнирана с пресен магданоз или босилек. Ястието се комбинира отлично с хрупкав хляб, паста или ориз като гарнитура.
Тази тосканска рецепта за грилована сьомга в сметанов сос със сушени домати и спанак е перфектен избор за всеки, който обича изтънчени и балансирани вкусове. Леката сьомга в съчетание с кремообразния сос и ароматните подправки създава истинска симфония на вкусовете. Независимо дали искате да впечатлите гостите си или просто да се поглезите с вкусна вечеря, тази рецепта ще ви пренесе в сърцето на Италия с всяка хапка. Опитайте я и се насладете на неповторимия ѝ вкус!
За още новини вижте ТУК
Присъединете се към нашия Телеграм