Кои храни можем да консумираме след изтичане на обозначения срок на годност?

Полезни съвети от експерти

0
996
Хранителни продукти, срок на годност
Хранителни продукти. Снимка: Архив Искра

Продуктите, който се предлагат  в магазините, имат срок на годност. Прието е, когато той изтече, стоката да не е годна за консумация. Но това схващане е погрешно. Не винаги датата, отпечатана върху пакетираната храна, е твърд краен срок, след който тя следва да бъде изхвърлена. Малко са на брой храните, които имат твърд срок на годност, който трябва да се спазва, съобщава Информационна агенция „Фокус“.

Пол Ван Ландингам, Старши преподавател в Центъра за управление на храни и напитки към университета Джонсън и Уелс, обяснява, че посочените срокове се отнасят по-скоро за качеството на храните, отколкото за тяхната безопасност.

  • В кутия можете да съхранявате сухи тестени изделия 1 до 2 години след срока, обозначен на опаковката.
  • Прясната /неварена/ паста – е годна само 4 до 5 дни след датата, отпечатана на опаковката. Замразената можете да съхраните от 6 до 7  месеца.
  • Сварената паста, прясна или суха, можете да запазите 7 дни в хладилник. Във фризера ще бъде годна за ползване от 6 до 8 месеца.
  • Ако не са отворени, зърнените закуски издържат 6 до 8 месеца след датата на кутията. Ако са отворени, те ще останат свежа между 4 и 6 месеца.
  • За разлика от тях, варените зърнени храни се съхраняват в хладилник само 4 до 5 дни, след тяхното приготвяне.

„Зърнените култури наистина не се развалят. Ако оставите кутията си със зърнени храни отворена, тя може да остарее, но все пак няма да се разболеете от това“, казва Емили Броуд Лейб, директор на Harvard Food Law & Policy Clinic.

  • Яйцата могат да се консумират 3 до 5 седмици след закупуването им, независимо каква дата е отбелязана на картонената опаковка.

Датата е показател за свежест при яйцата, обяснява Кевин Мърфи, експерт по безопасност на храните.

  • Домашните птици и суровото месо, ако са замразени, ще се запазят дълго след срока на годност.

Според FoodSafety.gov замразеното смляно месо ще издържи 3 до 4 месеца, а цяло пиле или пуйка може да бъде замразено за повече от 1 година.

„Без значение колко дълго е замразена храната, тя е безопасна за консумация, тъй като бактериите за хранително отравяне не растат във фризера.“

Според доклад на Министерството на земеделието на САЩ  храните, които се съхраняват във фризер, може да са по-сухи или да нямат същия добър вкус, но ще са безопасни за консумация.

  • Суровата риба подобно на домашните птици трябва да бъде замразена. Според Eat By Date, суровата риба може да издържи много по-дълго – между 6 и 9 месеца, ако е във фризера.
  • Пушената риба издържа от 3 до 6 месеца, когато е съхранявана в камерата, а търговско замразената риба ще се запази от 10 до 12 месеца, .
  • Консервираната риба, ако не е отворена, се съхранява между 2 и 5 години след датата отпечатана на кутията.
  • Млечното мляко е годно за употреба 5 дни или повече след посочената на етикета  дата. Колко време може да се запази млякото зависи от неговото съдържание на мазнини. Обезмасленото мляко издържа между 7 и 10 дни, пълномасленото – 5 до 7 дни след датата на картонената опаковка.

Опасна ли е водата в сиренето и защо?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments