От 4 януари 2022 година детските кухни във Варна ще приготвят и меню за деца със специфични хранителни потребности. Ще се предлагат храни, които са утвърдени от Комисията за оценка на диетичните режими към Втора детска клиника в УМБАЛ „Св. Марина“, предадоха от „Труд“.
Две от одобрените менюта са безглутенов и безказеинов, а останалите две са комбинирани. Единият хранителен режим е без глутен, прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал, извара, краве масло и телешко месо, а в другия са изключени и рибата, яйцата, цитрусите и какаото.
Родителите могат да подават заявления за диетично хранене в кухните в деня за продажба на купони. Задължително е да представят оригинален протокол, издаден от Комисията за оценка на диетичните режими, в който е уточнен съответното меню, акт за раждане на детето и декларация за информирано съгласие. Допълнителна информация за новата услуга се предоставя от Втора детска клиника на телефон: 052/ 978 384 и от ОП „Комплекс за детско хранене“ на телефон: 052/ 820 910.