Основните хранителни продукти у нас поскъпват осезаемо през последната една година, сочат данни за цените на едро на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Драстично, от 14 до 50%, са се повишили цените на някои зеленчуци, разказват от „Bulgaria ON AIR“.
Най-значително е поскъпването при краставиците и морковите. В сравнение с миналата година цената за литър олио пък е скочила с 54%. От 2 лева и малко отгоре, сега тя е 3,20 лв. С 13% по-скъпо е и брашното, а при яйцата увеличението е между 6-8 на 100.
Пазарувайки, Цветана Славчева констатира, че настъпването на есента и цените вървят нагоре. Пиперът от 2,50 лева например идва скъп за бюджета на нейното семейство.
От друга страна производителите на зеленчуци не са доволни от лошата реколта, причина за която са високите температури в страната. Голяма част от стоката е подложена на развала и се налага тя да бъде изхвърляна.
Иглика Симеонова, която е в бранша от над 30 години, разказва, че е необходима доста по-сериозна инвестиция през последните години. Въпреки усилията, родното производство бива подбивано от вносните продукти.
Симеонова коментира, че в България се вкарват некачествени препарати, които се предлагат скъпо на земеделците. Тя подчерта, че нейната продукция все още се продава на старите цени, въпреки значителното повишение навсякъде „и не можем да разберем как ще стане ние да оцеляваме“.
По думи на Иглика успоредно с все по-предизвикателните условия в сферата, намаляват драстично и клиентите, което усложнява още повече цялата ситуация.
„Не 50%, няма хора, наистина няма хора. Не е казано дали е пазарен ден, какъвто и ден да е. Миналото лято също имаше проблем, а това лято се довърши“, допълни в заключение тя.