Икономист: Цените на храните ще продължават да растат нагоре

0
126
Хранителни стоки в магазин
Снимка: Wikimedia commons

Увеличението на цените ще продължи, заяви Богомил Николов от асоциация „Активни потребители“. Той посочи, че през последните 15 години е нямало такова нарастване при цените на стоките у нас. Най-скъпо е олиото, на което цената се е покачила с 1 лев. Отделно има увеличение и на замразеното пиле, лещата и зелената салата. Икономистът коментира пред „NOVA“:

Олиото поскъпна предимно заради лошота реколта през изминалата година, но през есента, ако цената не падне, ще означава, че е имало и други фактори„.

Богомил Николов е категоричен, че не трябва да се отстъпва по никакъв начин от качеството на стоките. По думите му в България се изхвърля около 1/3 от храната, която се купува, което е прекалено много. Той отбеляза, че ако се закупуват дадени хранителни продукти разумно, то тогава българският потребител ще може да консумира по-качествена и малко по-скъпа храна.

Според икономиста Румен Гълъбинов тепърва ще има аномалии в цените на стоките заради глобални процеси и българинът трябва да свиква с тях. Той заяви, че нашата страна влиза във възстановяне от COVID кризата. По думите му правителството трябва да се стреми да растат доходите, а не да се коригират цените. Гълъбинов е категоричен, че увеличението на потреблението и краят на пандемията води до инфлация и допълни:

Като членове на Европейския съюз и кандидати за влизане в Еврозоната ние ще изпитваме наравно с другите страни промените в пазара. Това означава, че и доходите трябва да се приравняват с останалите държави, но това зависи от нашата страна„.

Икономистът посочи, че пандемията от COVID-19 е оказала влияние на потребителското търсене и то е драстично е намаляло. Той сподели, че значение оказва и оползотворяването на европейското субсидиране в земеделието. По думите му европарите трябва да отиват при производителите, а не при прекупвачите.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments