Имамбаялдъ – вкусна, ароматна и лесна ориенталска рецепта

Легендарното ястие с патладжани, което впечатлява с богатите си вкусове, зехтина и комбинацията от зеленчуци

0
2834
Имамбаялдъ
Имамбаялдъ. Снимка: Искра.бг

Имамбаялдъ е едно от най-известните ястия в ориенталската кухня, но освен с вкуса си, то е прочуто и със своята любопитна история. Според легендата, когато турски имам за пръв път опитал пълнените патладжани със зеленчуци, той припаднал от възхита – толкова вкусно било ястието.

Има и друга версия на историята, в която имамът бил женен за дъщеря на заможен търговец на зехтин. Тя приготвяла имамбаялдъ всеки ден, но на тринадесетия ден зехтинът свършил, а имамът припаднал от ужас, че любимото му ястие вече няма да бъде същото.

Третата версия е по-прозаична – богатите съставки и щедрото количество зехтин направили ястието толкова скъпо, че пестеливият имам изгубил съзнание, когато разбрал колко струва неговото приготвяне.

Патладжанът произхожда от Южна Азия, където се използва в най-различни ястия. С разширяването на Османската империя традицията на пълнените зеленчуци се разпространява в Близкия изток, Балканите и Средиземноморието. Гърците имат свой вариант на ястието – мелидзанес имам. В Италия пък се приготвя капоната, където патладжанът се нарязва на кубчета и се комбинира с домати и маслини. Французите добавят и гъби към пълнените патладжани.

Въпреки многото вариации, автентичната турска имамбаялдъ остава една от най-обичаните рецепти за патладжани в региона. Вижте рецепта за автентична имамбаялдъ за 4 порции:

Необходими продукти

4 продълговати средни патладжана
2 средни домата или 300 г домати на кубчета /от консерва/
2 червени чушки /или комбинация от червена и зелена/, нарязани на парчета
3 големи глави лук, нарязани на едро
5-6 скилидки чесън, нарязани на ситно или настъргани
1 супена лъжица доматено пюре
100 мл зехтин
Сол, черен пипер, кимион
Връзка пресен магданоз

Начин на приготвяне

1. Подготовка на патладжаните – Обелете патладжаните на ивици и ги разрежете наполовина по дължина. Направете ромбоидни разрези върху вътрешната част. Ако патладжаните са от по-горчив сорт, посолете ги и ги оставете да се отцедят за 30 минути, след което ги изплакнете.

2. Запържване – Загрейте част от зехтина в тиган и запържете патладжаните с разреза надолу за няколко минути, докато придобият златист загар. Извадете ги и ги поставете върху кухненска хартия, за да се отцедят.

3. Приготвяне на плънката – В същия тиган загрейте още малко зехтин и запържете лука и чесъна, докато омекнат. Добавете нарязаните домати, доматеното пюре и чушките. Гответе, докато зеленчуците се сготвят добре и сместа се сгъсти. Овкусете със сол, черен пипер, кимион и ситно нарязан магданоз. По желание можете да добавите и малко канела за допълнителен аромат.

4. Пълнене и печене – Подредете патладжаните в леко намаслена тава и разпределете плънката върху тях. Ако е останала допълнителна смес, можете да я сложите около патладжаните. Добавете около 100 мл вода в тавата и печете в предварително загрята фурна на 180°C за 40-50 минути, докато патладжаните омекнат и се получи хубав кафеникав загар.

Това ястие може да се сервира по различни начини:

– С прясно сирене тип фета – за свежест и баланс на вкуса
– С ориз или кус-кус – за по-засищаща комбинация
– С прясна салата – класическо допълнение

Въпреки че имамбаялдъ е постно ястие, то може да бъде адаптирано и за любителите на месо. В някои варианти към плънката се добавя кайма или накълцано телешко, традиционно агнешко или овнешко.

Имамбаялдъ е класическо ориенталско ястие, което съчетава богатството на вкусове, ароматните подправки и нежния патладжан. Тази рецепта се приготвя лесно и е чудесен избор както за постна, така и за балансирана диета. Независимо дали ще го поднесете като основно ястие или гарнитура, имамбаялдъ със сигурност ще впечатли с вкуса и аромата си.

Опитайте тази рецепта и разберете защо имамът припаднал от наслада!

За още новини вижте ТУК

Присъединете се към нашия Телеграм

Абониране
Известие от
guest
2000


0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments