Дори да има специално отделение на вратата на хладилника ви за поставяне на яйца – мястото им не е там. Като начало ще започнем с това, че не бива да се консумират яйца, които са престояли над шест седмици в хладилника и то само ако сме сигурни, че сме ги закупили съвсем пресни, пише „здрава.бг“.
Повечето производители на хладилници предвиждат специални отделения, поставени на вратите, това обаче не е най-подходящото място, а дори напротив – то е най-лошото.
Причината е една основна – вратата е най-слабо охладеното място в хладилника и при отваряне най-много топъл въздух достига именно там. Променящите се температури намаляват годността им.
За да съхраните по-дълго време яйца може да преместите поставката им, ако е подвижна, на някой от рафтовете, където температурата е по-ниска и постоянна. Важно е да знаете, че те се съхраняват най-добре когато са подредени с върха надолу, в съд или контейнер, който се затваря плътно.