
Изкуствените подсладители, добавени към „по-здравословните“ газирани напитки като диетична кола, могат да предизвикат диабет тип 2, пише „DailyMail.co.uk“.
Учените са открили, че аспартамът, който се използва от 80-те години на миналия век и също се намира в продукти като Extra дъвка и кисело мляко Muller Light, допринася за тревожното увеличение на риска от диабет.
Френски изследователи, които проследяват диетите на повече от 108 000 души, откриват, че тези, които консумират повече от определена добавка, която включва аспартам, увеличават риска си с повече от 10% в сравнение с тези, които не го правят.
Но те предупредиха, че по-нататъшните изследвания все още са от жизненоважно значение за по-нататъшното доказване на връзката и заявиха, че не могат да бъдат сигурни защо определени добавки и подсладители излагат хората на по-голям риск.
Някои предишни изследвания обаче предполагат, че нискокалоричните подсладители могат значително да променят състава на бактериите в червата.
Това, казват експертите, променя начина, по който тялото абсорбира и регулира кръвната захар, което с течение на времето увеличава риска от развитие на диабет.
В новото проучване учените от Сорбоната в Париж проследили 108 643 участници на средна възраст 43 години. На всеки шест месеца участниците са помолени да попълнят три дни 24-часова диета, разпределени на случаен принцип за период от 2 седмици. Те включват два дни от седмицата и един ден от уикенда, за да се отчете как диетата обикновено варира през седмицата.
Факторите, които биха могли да изкривят резултатите, историята на тютюнопушенето, възрастта и приема на алкохол, също са взети под внимание. В продължение на 8 години те открили, че общо 1131 души са били диагностицирани с диабет тип 2.
Два от всеки пет идентифицирани смеси с хранителни добавки са свързани с по-висока честота на диабет тип 2. Първият, който включва модифицирани нишестета, пектин, гуар гума, карагенан, полифосфати, калиеви сорбати, куркумин и ксантанова гума, увеличава риска с 8%.
Съставени предимно от емулгатори и консерванти, те често се срещат в индустриално преработени храни и ултрапреработени храни (UPF), като млечни десерти, мазнини и сосове.
Втората смес увеличава риска от диабет тип 2 с 13%.Това включва лимонена киселина, натриев цитрат, фосфорна киселина, сулфитен амониев карамел, ацесулфам К, аспартам, сукралоза, арабска дъвка, ябълчена киселина, карнаубски восък, екстракт от червен пипер, антоцианини, гума гуар и пектин.
Тези подсладители, изкуствени подсладители и оцветители обикновено се срещат в изкуствено подсладените и подсладени напитки. Пишейки в списанието PLOS Medicine, учените казват: „Тези открития предполагат, че комбинация от хранителни добавки може да бъде от интерес за оценка на безопасността и те подкрепят препоръките за обществено здраве за ограничаване на несъществените добавки.“
Те добавят, че „няколко“ от добавките в двете смеси са „свързани с по-висока честота на диабет тип 2 в предишни публикации за емулгатори и изкуствени подсладители“.
Изследователите обаче отбелязват, че повишеният риск, наблюдаван и в двете групи, „не се дължи изцяло само на някоя от специфичните добавки“ и ще са необходими допълнителни изследвания, за да се обясни как те повишават риска.
Той идва като основен преглед на безопасността от шефовете на Световната здравна организация през 2023 г., който постановява, че аспартамът ще бъде класифициран като „вероятно канцерогенен за хората“.
Но неговото ръководство – че възрастен човек с тегло 11 кг може да изпие 14 кутии диетична напитка на ден – няма да се промени. Това е така, защото аспартамът представлява определен риск само за тези, които консумират големи количества, заключава агенцията на ООН.
Великобритания е на първо място в Европа по консумация на UPF, които съставляват около 57% от националната диета. Смята се, че те са ключов двигател на затлъстяването, което струва на NHS около £ 6,5 милиарда годишно. Готовите ястия, сладоледът и доматеният кетчуп са едни от най-обичаните примери за продукти, които попадат под термина чадър UPF. Те са различни от преработените храни, които са модифицирани, за да издържат по-дълго или да подобрят вкуса си, като варено месо, сирене и пресен хляб.
Диабет тип 2 се появява, когато тялото не произвежда достатъчно инсулин или инсулинът, който произвежда, не работи правилно. Този хормон е необходим за понижаване на нивата на кръвната захар.
Високите нива на кръвната захар с течение на времето могат да причинят инфаркти и инсулти, както и проблеми с очите, бъбреците и краката. Страдащите може да се наложи да преразгледат диетата си, да приемат ежедневно лекарства и да имат редовни прегледи.
Симптомите на състоянието, което се диагностицира с кръвен тест, включват прекомерна жажда, умора и желание за по-често уриниране. Но много хора нямат никакви признаци.
Почти 4,3 милиона души са живели с диабет през 2021/22 г., според последните данни за Великобритания.
Приблизително 90% от случаите на диабет са диабет тип 2, който е свързан със затлъстяване и обикновено се диагностицира в средна възраст, а не диабет тип 1, генетично състояние, което обикновено се идентифицира в началото на живота.
За още новини вижте ТУК
Присъединете се към нашия Телеграм