Качествена ли е храната, която се разнася по домовете ни в условия на пандемия?

0
93
Доставка на храна
Снимка: Pixabay

Пандемията от COVID-19 засегна всички сфери на икономиката ни. Затварянето на ресторантите и заведенията ги принуди да преминат основно към доставки по домовете. Бивш служител в столичeн ресторант, който е пожелал да бъде анонимен, обясни, че хигиената в обекта, където е работил, е била под всякаква критика. Той сподели пред „NOVA“:

Кухнята е ужасна. Както виждате на снимките е ужасна кухнята. Тя е за ремонт – има много мазнина по стените, която има вероятност да се запали и цялата кооперация да изгори“.

Подателят на сигнала разказва още, че ресторанта е работил изцяло със замразена храна, която е нямала етикети за годност. за други нередности, на които твърди, че е ставал свидетел. Мъжът сподели, че собственикът на заведението все още не му е изплатил последното трудово възнаграждение. След подадения сигнал от бившия служител е била осведомена агенцията по безопасност на храните. След направената от началник сектор в отдел „Контрол на храните и граничен контрол” към БАБХ Бистра Иванова проверка е било установено:

По време на проверката се установи, че хигиенното състояние не е задоволително. Ако мога общо да го кажа, технологичното оборудване най-вече е в лошо състояние, има трайни замърсявания, наслоявания от хранителни остатъци, което по принцип не е допустимо.“

Според контролните органи проблем с хранителните продукти в хладилниците няма. Началникът към БАБХ уточни, че само в един от тях са били намерени няколко опаковки млечни продукти, които очевидно не са от бързооборотните храни, които са били с изтекъл срок. Тези продукти ще бъдат забранени и насочени към унищожаване. Иванова обясни, че противоепидемичните мерки също са спазени. Тя допълни:

Персоналът е с редовно заверени лични здравни книжки, осигурени са препарати с виросуцидно действие, има препарати за дезинфекция и почистване на ръцете на персонала и евентуално на клиента, който идва да си вземе храната за вкъщи.“

Собственикът на ресторанта сподели, че е в този филм от половин година. Той разясни, че знае много добре откъде му идва проблемът. Мъжът отбеляза, че за този период не са се спрели всевъзможни проверки от медии и от институции. Той признава, че има служители, на които все още не е изплатил трудовите възнаграждения. Ресторантьорът обещава да се погрижи за нередностите, които са били установени от проверяващите. Контролните органи бяха категорични, че храната в ресторанта не е опасна за консумация. Собственикът допълни:

Хората се озлобиха един към друг и предприемат действия, за които съм сигурен, че съжаляват след това и не виждам с какво ще си помогне някой, като ми навреди на мен по един или друг начин.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments