Как да приготвим най-вкусната саздърма у дома

Тайната на добрата саздърма се крие в избора на качествено месо

3
337
Домашна саздърма
Домашна саздърма. Снимка: Искра.бг

Домашната саздърма е ястие, което съчетава традиция, вкус и лесно приготвяне. Тайната на добрата саздърма се крие в избора на качествено месо, подходящи подправки и правилна обработка на продуктите. Можете да използвате свинско, телешко или говеждо месо, като акцентът е върху варенето с кокали, които придават богат вкус и осигуряват необходимия желатин за стягане.

За приготвянето на класическа саздърма са необходими няколко основни съставки. Използвайте свински джолани или телешки ребра, за да постигнете оптимален резултат. Необходими продукти:

Свински джолани или телешки ребра
3-4 дафинови листа
Няколко зърна бахар и черен пипер
3 скилидки чесън
½ чаена лъжичка сол

Начин на приготвяне:

Нарежете месото на малки парчета и го сложете заедно с кокалите в тенджера под налягане. Добавете подправките и около 0,5 литра вода. Варете около 1 час, след което извадете месото и го прехвърлете в тиган с част от бульона. Гответе още 10 минути, за да се овкуси добре. Накрая добавете допълнително сол и черен пипер. Оставете ястието да изстине, покрийте го със стреч фолио и го приберете в хладилника за една нощ.

Ако предпочитате свинско месо, можете да използвате свински кокали, език или бузи. Варете месото с кокалите около 2 часа в обикновена тенджера или 1 час в тенджера под налягане. След това накъсайте месото на дребни парчета, овкусете го със сол и черен пипер и го залейте с малко от бульона. Оставете го в хладилника да се стегне за няколко часа.

За икономичен вариант използвайте телешка глава или изрезки. Варете месото за поне 2 часа, след което го обезкостете. За допълнителен вкус можете да го запържите леко. Накрая го поставете в подходящ съд, залейте с бульон и го оставете да се охлади в хладилника.

Използването на тенджера под налягане значително намалява времето за варене и запазва вкуса на подправките. Подправките като бахар и дафинов лист добавят характерен аромат, а червеният пипер може да се използва за цвят. За по-добра текстура оставете саздърмата да изстине напълно и да се стегне.

Подарете си почивка за Коледа! Ето няколко вълшебни дестинации

Абониране
Известие от
guest

3 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Как да приготвим най-вкусната саздърма у дома […]

trackback

[…] Как да приготвим най-вкусната саздърма у дома […]

trackback

[…] Как да приготвим най-вкусната саздърма у дома […]