Как да приготвим най-вкусния пълнен шаран за Никулден

Рецепта за пълнен шаран с ароматна плънка и традиционен вкус

3
10286
Шаран
Илюстративна снимка

Пълненият шаран е неизменна част от българската трапеза за Никулден, символизирайки духа на традицията и обединението. С правилните съставки и няколко ключови стъпки, това ястие може да се превърне в звездата на празника. Ето как да приготвите перфектния пълнен шаран с богата плънка, който ще впечатли семейството и гостите ви.

Необходими продукти

1 пресен шаран /около 2 кг/
Сок от 1 лимон
Сол на вкус
5–6 с.л. олио
4–5 глави кромид лук
1–2 моркова
1 ч.ч. нарязани орехи
1 с.л. червен пипер
Връзка магданоз
Девесил и чубрица на вкус
1 к.л. захар
1 скилидка чесън
Сол и черен пипер на вкус
800 г домати от консерва

Първата стъпка към перфектния шаран е почистването. Почистете рибата от люспи и вътрешности, след което я измийте обилно със студена вода. Подсушете я с кухненска хартия и я натрийте със сок от лимон и сол отвътре и отвън. Поставете шарана в хладилника за една нощ, за да се овкуси и абсорбира ароматите. На следващия ден изплакнете рибата и я подсушете отново. Намажете тава с малко олио и подгответе шарана за пълнене.

Плънката е сърцето на това ястие и определя неговия вкус:

– Нарежете лука на едро, а морковите – на малки кубчета. Задушете ги в нагрято олио, докато омекнат.
– Добавете червения пипер и част от доматите, като овкусите със захар за балансиране на киселинността.
– Прибавете подправките – чубрица, девесил, сол и черен пипер, след което добавете нарязаните орехи. Разбъркайте добре.
– Оставете плънката да се охлади, за да е по-лесна за работа при пълненето.

Когато плънката е готова, напълнете шарана и зашийте отвора с конец. Ако ви остане допълнителна плънка, разпределете я около рибата в тавата.

Добавете останалите домати от консерва, ситно нарязания магданоз и чесън. Налейте малко вода, за да се образува ароматен сос. Полейте шарана с олио и го поставете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Печете около час, докато рибата придобие златиста коричка. Проверявайте периодично соса и при нужда добавяйте вода, за да предотвратите изгарянето.

Пълненият шаран се сервира горещ, гарниран със соса от тавата. Ароматната плънка и сочната риба са перфектна комбинация, която ще впечатли всички около масата.

Пълненият шаран е не само традиционно ястие за Никулден, но и символ на домашния уют и празничната атмосфера. Следвайки тази рецепта, ще създадете ястие, което ще донесе радост и вкус на вашата трапеза.

Чернокоп на фурна: Лесна и ароматна рецепта за цялото семейство

Абониране
Известие от
guest

3 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Как да приготвим най-вкусния пълнен шаран за Никулден […]

trackback

[…] Как да приготвим най-вкусния пълнен шаран за Никулден […]

trackback

[…] Как да приготвим най-вкусния пълнен шаран за Никулден […]