Митът, че здравословното хранене се отразява на бюджета се поражда от факта, че определени „супер храни“ са с висока цена. Не е задължително те да присъстват в ежедневното меню. Такива са кокосово и какаово масло, ядкови тахани и безглутенови брашна. Спокойно можем да се хапваме вкусно, пълноценно и здравословно и без тях, пише „How to cook“.
Ето 15 съвета как да се храним здравословно с ограничени средства:
1. Определете месечен бюджет и се придържайте към него. Това невинаги е лесно, понеже магазините предлагат много изкушения, но това е много важна стъпка.
2. Веднъж седмично изготвяйте списък с ястията за идните дни. Планирайте разумно и си запишете необходимите продукти. Проверете дали случайно нямате в наличност някое от нещата за пазаруване.
3. Винаги пазарувайте със списък и се придържайте към него. Не е необходимо да се презапасявате с храни, които на по-късен етап може да се развалят и да изхвърлите.
4. Изберете само един или два дни за пазаруване. Така се ограничават изкушенията.
5. Не пазарувайте, когато сте гладни – вероятността от импулсни покупки е голяма.
6. Вземете големи разфасовки от продуктите, които имат дълъг срок на годност – зехтин, ядки, семена, варива. Освен това обикновено насипните са по-евтини от пакетираните.
7. Избирайте сезонни продукти, цената им е винаги по-ниска от тази на вносните. Зеленчуци, които се отглеждат лесно, а се търсят по-малко на пазара винаги са с добра цена – моркови, зеле, ряпа, земна ябълка и др.
8. Изградете навик да готвите вкъщи. Купуването на готови ястия винаги излиза по-скъпо.
9. Гответе големи количества, винаги остатъкът от вечерята може да се превърне в чудесен обяд.
10. Носете домашна храна за обяд. По този начин ще сте сигурни какво консумирате и ще спестите средства.
11. Пържолите и вносните риби обикновено са скъпи. Избирайте местни видове риба и месо с по-ниска цена.
12. Избирайте „органното“ месо, което е по-богато на протеин – например – черен дроб, език, сърце, воденички.
Яйцата също са евтини, приготвят се лесно и бързо и съдържат редица полезни вещества.
13. Ако имате възможност отглеждайте сами плодове и зеленчуци. Посадете в саксии основни подправки, които често използвате.
14. Бъдете креативни в кухнята. Винаги може да замените някой продукт, ако го нямате в момента, с нещо друго.
15. Замразявайте малки количества сезонни зеленчуци – така ще имате наличност от тях, когато не са в сезон.