Как да си приготвим перфектно греяно вино или ракия у дома: Лесна рецепта стъпка по стъпка

С настъпването на зимата и понижаването на температурите, все по-често ни се иска да се сгреем с нещо ароматно и топло

2
139
Греяно вино
Греяно вино. Снимка: Pixabay

С настъпването на зимата и понижаването на температурите, все по-често ни се иска да се сгреем с нещо ароматно и топло. Две от най-популярните напитки за тази цел са греяното вино и ракия. Те не само ни топлят, но и ни създават уютна атмосфера, подходяща за приятелски срещи и семейни вечери. Ето как да ги приготвите лесно у дома.

Рецепта за греяно вино

Греяното вино е класическа зимна напитка, популярна в цяла Европа. Ето как можете да го приготвите:

Необходими продукти:

  • 750 мл червено вино (изберете сухо или полусухо, според вкуса си)
  • 100 мл портокалов сок
  • 2-3 супени лъжици мед или кафява захар
  • 1 пръчка канела
  • 4-5 зърна карамфил
  • 1 звездовиден анасон (по желание)
  • Кората на един портокал или лимон (измита добре)
  • Малка щипка индийско орехче
  • Шепа сушени плодове (стафиди, смокини или червени боровинки)

Начин на приготвяне:

  1. Изсипете виното в голяма тенджера и го затоплете на слаб огън. Важно е да не го оставяте да завира, за да не изчезне алкохолът.
  2. Добавете меда (или захарта) и разбъркайте, докато се разтвори.
  3. Прибавете портокаловия сок, канелата, карамфила, анасона, лимоновата кора и сушените плодове.
  4. Затопляйте сместа около 10-15 минути, без да я оставяте да заври, за да може подправките да освободят ароматите си.
  5. Свалете от котлона, прецедете виното и го сервирайте топло в чаши. Можете да украсите с резен портокал или канелена пръчица.

Рецепта за греяна ракия

Греяната ракия е неразделна част от българската традиция, особено в студените вечери. Ето как да я направите перфектна:

Необходими продукти:

  • 200 мл ракия (най-добре домашна, но може и качествена купешка)
  • 2-3 чаени лъжички мед
  • 1 пръчка канела
  • 3-4 зърна карамфил
  • Щипка черен пипер или червен пипер (по желание, за лек пикантен вкус)

Начин на приготвяне:

  1. Налейте ракията в малка тенджера или джезве и я загрейте на слаб огън.
  2. Добавете меда и разбъркайте, докато се разтвори напълно.
  3. Сложете канелата, карамфила и ако искате – пипера. Оставете сместа да се затопли за 3-5 минути, като внимавате да не заври.
  4. Свалете от котлона и сервирайте топлата ракия в малки чаши.

Съвети за поднасяне

  • Поднесете греяното вино с ароматни коледни сладки, меденки или плодов кейк.
  • Греяната ракия върви отлично с мезета като сирена, луканка или печени ядки.
  • Уютната атмосфера ще бъде още по-пълна, ако запалите свещи и добавите топло одеяло към вечерта.

С тези рецепти студените зимни дни ще се превърнат в удоволствие. Насладете се на топлината и вкусовете, които тези напитки предлагат, и споделете миговете с любими хора. 

Наздраве и топли празници!

Най-важното от изминалата седмица – все още няма избран председател на НС и твърдения за чума по ДПЖ във Велинград

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Как да си приготвим перфектно греяно вино или ракия у д… […]

trackback

[…] Как да си приготвим перфектно греяно вино или ракия у д… […]