Как да сварим яйца за Великден без да се пукнат – изпитани съвети

Великден чука на вратата, а боядисаните яйца са не само символ на празника, но и сърцето на семейната трапеза

0
1206
Варене на яйца за Великден
Варене на яйца за Великден. Снимка: Архив

Великден чука на вратата, а боядисаните яйца са не само символ на празника, но и сърцето на семейната трапеза. Малцина обаче знаят тайната на перфектно сварените яйца – гладки, без пукнатини, с жълтъци, които не оставят зелени кръгове, и най-вече – такива, които ще издържат ударите в „битката“ на празничното утро. Представяме Ви изпитани съвети как да сварите яйца, които да оцелеят не само в тенджерата, но и на празничната маса.

1. Извадете яйцата от хладилника поне 30 минути преди варене

Разликата в температурата между студеното яйце и врялата вода е основната причина за напукванията. Оставете яйцата на стайна температура – така черупката няма да се „шокира“ при досег с горещата вода.

2. Добавете сол и оцет във водата

Солта повишава плътността на водата и леко „стяга“ черупките, докато оцетът помага, ако все пак някое яйце се пукне – белтъкът се съсирва мигновено и не изтича. На литър вода – сложете около 1 с.л. сол и 1 с.л. оцет.

3. Поставете яйцата в студена вода

Не хвърляйте яйцата във вряща вода – това гарантира пукнатини. Подредете ги внимателно на дъното на тенджерата, след което долейте студена вода, така че да ги покрие поне с 2 см. Започнете варенето на средна степен, за да се загреят равномерно.

4. Не тъпчете яйцата – дайте им пространство

Яйцата не трябва да се удрят едно в друго. Варете толкова, колкото спокойно се побират на едно ниво в тенджерата. Ако са твърде много, разделете ги на няколко варки.

5. Варете точно 9 минути след завиране

След като водата заври, намалете леко котлона и засечете 9 минути. Това е идеалното време за твърдо сварено яйце – без зелен кант около жълтъка и без сухота.

6. Шокирайте яйцата със студена вода

След като ги свалите от котлона, веднага ги прехвърлете в купа със студена вода и лед. Това не само спира процеса на готвене, но и улеснява беленето впоследствие.

7. Използвайте по-стари яйца

Яйца, които са престояли 5-7 дни, се белят по-лесно от съвсем пресните. Затова, ако планирате варене и боядисване, купете ги седмица по-рано.

С тези съвети няма да чуете досадното „пук“ при варене, нито ще се налага да криете напуканите яйца от снимките за Instagram. Великденските ви яйца ще бъдат здрави, красиви и готови да устоят на всяко чукване!

А вие имате ли свои трикове за варене на яйца? Споделете ни ги – защото в кухнята, както и в живота, традицията върви ръка за ръка с малките хитрости.

За още новини вижте ТУК

Присъединете се към нашия Телеграм

Абониране
Известие от
guest
2000


0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments