Как новите изисквания ще повлияят на цените на шопската салата?

В ресторантите ще бъде задължително да се посочва дали използваното сирене е имитиращо

0
36
Шопска салата
Шопска салата. Снимка:: Vivianli Kitchen, Youtube

Министерството на земеделието въвежда нови регулации за използването на имитиращи продукти в заведенията за обществено хранене. Според новите изисквания, в ресторантите ще бъде задължително да се посочва дали използваното сирене е имитиращо. Това е значителна промяна, тъй като в момента етикетите на продуктите в магазините са задължителни, но ресторантите не са длъжни да информират клиентите за вида на използваните съставки.

Каква е разликата в цените между истинското сирене и неговите имитации? Средната цена на имитиращото сирене е около 5 лева за килограм, докато реалното сирене може да струва между 15 и 20 лева за килограм, което е 3-4 пъти по-висока цена. Тази разлика в цената би могла да повлияе на цената на шопската салата в ресторантите, които използват имитиращи продукти.

При изчисления на разходите за една порция шопска салата, съставена от домати /150 гр/, краставици /150 гр/, сирене /50 гр/, лук /25 гр/, чушки /50 гр/ и олио /5 мл/, разликата в цената става особено видима. Средните цени на доматите и краставиците са около 4 лева на килограм, което означава, че 150 грама от тях ще струват около 0,70 лева. Лукът струва 1,49 лева за килограм, а 25 грама са около 0,05 лева. Чушките са около 3 лева за килограм, или 0,20 лева за 50 грама, а 5 мл олио струват около 0,02 лева.

Ако се използва сирене, 50 грама струват около 1 лев, докато 50 грама имитиращ продукт са само 0,25 лева. Това предполага, че салатата в ресторанти, използващи имитиращи продукти, трябва да бъде значително по-евтина в сравнение с тези, които използват истинско сирене. Въпросът е дали това наистина ще се отрази на цените и кой ще контролира спазването на новите изисквания.

В домашни условия, приготвянето на салата със сирене струва около 2 лева, докато с имитиращ продукт разходите са около 1,25 лева.

През първите четири месеца на тази година у нас са произведени 4365 тона имитиращи млечни продукти с растителни масла, в сравнение с 3634 тона през същия период на предходната година. Въпреки традиционното производство на млечни продукти в България, страната внася значителни количества сирена и извара от Германия, Полша, Нидерландия, Италия, Румъния и Белгия. През 2023 година вносът на млечни продукти и непреработено мляко е оказал натиск върху местното производство, което намалява поради ниските изкупни цени, налагани от изкупвачите на мляко.

Как ще разпознаваме имитиращите млечни продукти?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments