Как популярен подсладител може да застраши сърдечното здраве

Ново изследване разкрива връзка между еритритола и повишен риск от образуване на кръвни съсиреци

0
74
Кафява захар
Снимка: Wikimedia commons

Още от откритията на първия синтетичен подсладител, захарин, през 1879 година, учените не спират да търсят нови начини за пресъздаване на сладкия вкус без калориите на захарта. В последните години захарните алкохоли станаха популярен заместител на захарта, благодарение на тяхната способност да осигурят сладост без допълнителните калории. Един от най-широко използваните захарни алкохоли е еритритолът, който се среща естествено в някои плодове и зеленчуци и се произвежда чрез ферментация на декстроза от царевицата.

Въпреки популярността на еритритола, предишни проучвания са свързвали неговата консумация с потенциални сърдечносъдови рискове, включително инфаркти и инсулти. Най-новото изследване, публикувано в престижното списание Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology, добавя ново измерение към тези притеснения.

Проучването включва 20 здрави доброволци, непушачи, без сърдечносъдови заболявания или проблеми със съсирването на кръвта. Половината от участниците са получили напитка с 30 грама глюкоза, а другата половина – с 30 грама еритритол. Резултатите показват, че нивата на еритритол в кръвта на участниците, приемали подсладителя, са се увеличили над 1000 пъти в сравнение с контролната група. Освен това, активността на тромбоцитите в тяхната кръв значително се е повишила, увеличавайки риска от образуване на кръвни съсиреци. В групата, консумирала глюкоза, не са били наблюдавани съществени промени.

Специалистите препоръчват на хора с повишен риск от тромбоза, като тези със сърдечни заболявания, диабет или метаболитен синдром, да ограничат приема на подсладени храни. Те също съветват внимателно четене на етикетите на продуктите, тъй като термините „без захар“ не винаги означават липса на всички хранителни подсладители.

За естествено подслаждане на храната и удовлетворяване на апетита за сладко могат да се използват мед, кленов сироп, кокосова захар, финикова захар, плодове или конфитюри. Стевията е още един естествен подсладител, който не съдържа калории. Въпреки това, е важно да се консумират и тези естествени или минимално рафинирани захари с умереност, като част от балансиран хранителен режим.

Царска туршия без компромиси: 5 грешки, които да избегнете при приготвянето й

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments