Зимата е тук и здравето на децата е приоритет на всеки родител. Здравословното хранене може да подсили имунитета на малчуганите и да компенсира липсата на минерали и витамини в организма, която се наблюдава през студените дни, предаде „NOVA“.
Специалистите съветват детското меню да съдържа повече сезонни и преработени местни зеленчуци и плодове. Дават пример с доматите, които са щит срещу настинките и вирусите. Това е така заради ликопенът , който се съдържа в тях.
Патладжаните, чушките, лукът и морковът съдържат огромно количество витамини. Чушките са богати на витамин С, морковите се грижат за зрението, а портокаловият сок съдържа достатъчни количества от така важният за здравите кости, зъби и имунитета на децата Витамин D, допълниха от „Новите родители“.
Салатата може да включва характерните за сезона български зеленчуци – настъргани моркови, ряпа, алабаш, червено цвекло, които по естествен начин стимулират защитните сили. И за още по-голяма полза те могат да се допълнят с ядки, бобови и зехтин.
Експертите препоръчват консумацията на рибни продукти да бъде 2 пъти седмично, като нормата е 30 грама дневно. Яйцата трябва да бъдат до 3-4 на седмица, като жълтъците трябва да са до два на брой отново за същия период
.
Съветите на Световната здравна организация са да си осигуряваме пъстра палитра от пресни плодове и зеленчуци.