Лятото започна и изкушенията по морето стават все повече. С повишаването на температурите и рискът закупените продукти да не са качествени става все по-висок. Буквално за часове всяка храна може да бъде изследвана от специалисти за наличие на патогени.
„Всяка година се следят случаите на хранителни инфекции не само у нас, а и в Европа. Най-честият причинител на хранителни натравяния е камбио бактериозата. Това е инфекция на храносмилателния тракт. При нея има риск от усложнения. Много е опасно, ако млякото и месото на птиците са били на топло“, заяви пред „NOVA“ директорът на Института по микробиология към БАН проф. Христо Найденски.
Бактериите са навсякъде около нас – разпространяват се също чрез климатиците за охлаждане на затворени помещения. За да избегнем натравянията е важно внимателно да подбираме храните, които консумираме.