Китай засили мерките за намаляване на хранителните отпадъци, след като президентът Си Дзинпин нарече загубеното количество “шокиращо и тъжно”, информира “BBC”. Кампанията “Чиста чиния” идва, след като Дзинпин подчерта, че COVID-19 “е задействал алармата” около хранителните отпадъци. Той добави, че Китай трябва да “издържи на прокрадващата се криза по отношение на сигурността спрямо храната”.
Кампанията е вследствие на седмици на масови наводнения в Южен Китай, които оставиха редица ферми разрушени, а тонове продукция бяха съсипани. Китайската държавна информационна агенция Global Times се опита да омаловажи това, което нарече “медийно преувеличение”, че Китай се е насочил към хранителна криза, влошена от епидемията.
Държавната телевизия също разкритикува живо хората, които са се снимали да ядат големи количества храна. След съобщението на Си Дзинпин Асоциацията по кетъринг индустрията в Ухан призова ресторантите в града да ограничат броя на ястията, които се сервират на вечерята, като се приложи система, при която групите трябва да поръчат едно ястие по-малко от броя на вечерящите. Така при тази система, наречена “N-1”, група от 10 души може да поръча само 9 ястия.
Вероятно обаче интегрирането на системата в страната ще отнеме време, тъй като там се счита за учтиво ако се поръча повече от необходимата храна. В групова обстановка понякога празните чинии се разглеждат като знак за лош домакин – което означава, че за гостите е поръчано недостатъчно количество храна. Идеята “N-1” се сблъска с някои критики онлайн, като някои изтъкнаха, че тя е “твърде твърда”.
“Ами ако един човек сам отиде в ресторант? Колко ястия може да поръча? Нула?” попита един човек от сайта за микроблогинг Weibo.
Други казаха, че повечето ресторантьори обикновено не губят много храна, тъй като използват излишните количества за екстравагантни банкети, които се организират от служителите на заведенията. Китайската държавна агенция CCTV също разкритикува тези, които обикновено се снимат как ядат големи количества храна.
Известни обикновено като “Mukbang”, такива канали на живо са популярни в много части на Азия, включително Китай. Според CCTV, голяма част от храната след тези живи включвания се изхвърля след това, тъй като консуматорите не са способни реално да усвоят голямото количество изядена храна. Това не е първият път, когато Китай стартира кампания за борба с хранителните отпадъци.
През 2013 г. стартира кампанията “Операция Празна чиния”, макар че тогава на прицел бяха екстравагантните празници и приеми, провеждани от длъжностни лица, вместо да се постави тежестта на обществеността.
Според WWF China през 2015 г. в Китай са отишли на вятъра около 17 до 18 милиона тона храна.