Китай вади 10 000 тона свинско месо от резерва заради чумата

0
112
Снимка: Chun San/Pixabay
Снимка: Chun San/Pixabay

Китай ще освободи 10 000 метрични тона свинско месо от централните си резерви тази седмица в опит да стабилизира високите цени и да се справи с кризата, породена от африканската чума, която унищожи приблизително една трета от прасетата в страната.

Замразеното свинско месо ще бъде пуснато на търг онлайн в четвъртък следобед, обяви Центърът за управление на запасите от Китай, предаде Си Ен Ен,

Свинското месо се внася от САЩ, Великобритания, Дания, Германия, Франция и Чили.

Китайският пазар на свинско месо – най-големият в света – бе опустошен от африканската чума по свинете. Китай загуби повече от 100 милиона прасета през последната година, било поради болест, или защото фермерите не искат да възстановяват прасетата, опасявайки се от ново избухване на болестта.

Това доведе до скок на цените на свинското месо с близо до 50% през последната година.

Свинското е основен елемент на китайската диета и решението за увеличаване на доставките идва, докато страната се подготвя да отпразнува 70-годишнината на Китайската народна република в началото на следващия месец.

Поне четири китайски града или провинции, в които живеят около 130 милиона души, вече са освободили част от местните си запаси от замразено свинско месо през последните няколко седмици. Но в четвъртък за първи път от януари централното правителство на Китай ще използва своите резерви.

Използването на държавните резерви не е единственият начин, по който Китай се справя с влошаващата се криза.

Длъжностните лица са предоставили субсидии на стойност около 3.2 милиарда юана (452 ​​милиона долара) на семейства с ниски доходи, за да могат да си позволят свинско месо по текущи цени.

Китайските власти също поискаха от местните власти да осигурят средства за технологии за изкуствено осеменяване, което да насърчи фермерите и производителите да развъждат повече свине.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments