Кои риби са подходящи за трапезата на Никулден?

Никулден е един от най-обичаните празници в България, посветен на Св. Николай Чудотворец – покровител на рибарите, моряците и търговците

0
48
Никулденска трапеза
Никулденска трапеза. Снимка: Искра.бг

Никулден е един от най-обичаните празници в България, посветен на Св. Николай Чудотворец – покровител на рибарите, моряците и търговците. На 6 декември традицията повелява на трапезата да има риба, като основното ястие често е рибник – риба, приготвена в тесто. Но кои риби са най-подходящи за празника? Ето няколко популярни избора:

1. Шаран – символът на Никулден

Шаранът е най-често използваната риба за Никулден. Според традицията той се свързва със св. Николай, тъй като легендата разказва, че светецът спасил лодката на рибарите, запушвайки пробойна с шаран. Шаранът може да се приготви печен, пълнен с ориз, ядки и стафиди, или в тесто – класическият рибник.

2. Каракуда

Каракудата е друга сладководна риба, която често се използва за празничната трапеза. Тя е икономичен и леснодостъпен вариант, който може да бъде приготвен с различни гарнитури.

3. Сом

Сомът е подходящ за тези, които предпочитат по-месести и нежни риби. Може да се приготви на фурна, с доматен сос или пък паниран.

4. Щука

Щуката е деликатесна риба, която се среща по-рядко на трапезите, но е чудесен избор за Никулден. Най-добре се сервира печена с билки или с лимонов сос.

5. Пъстърва

Пъстървата, особено ако е прясно уловена, е отличен избор за празника. Тя е по-лека от шарана и се приготвя бързо. Може да бъде изпечена на скара, във фурна или задушена с ароматни подправки.

6. Морски риби – скумрия, лаврак и ципура

За тези, които предпочитат морски риби, скумрията, лавракът и ципурата са чудесни опции. Те могат да се приготвят печени, на скара или панирани. Макар и да не са свързани с традицията на Никулден, те са чудесен избор за по-разнообразна трапеза.

Как да изберете най-добрата риба за празника?

Прясна риба: Винаги избирайте прясна риба – ясните и блестящи очи, както и плътната консистенция на месото, са признак за качество.

Размер: Внимавайте с размера – ако ще пълните рибата, тя трябва да бъде достатъчно голяма, за да събере плънката.

Метод на приготвяне: Изберете риба, която подхожда на вашия вкус и начина, по който планирате да я приготвите.

Традиционна плънка за Никулден

Класическата плънка за шаран или друга риба включва ориз, лук, моркови, стафиди, орехи и ароматни подправки като джоджен и черен пипер. Това съчетание придава уникален вкус и прави ястието празнично.

Никулденската трапеза не е пълна без риба – тя е символ на плодородието, благополучието и закрилата на св. Николай. Изберете своята риба, добавете ястия като туршии, домашен хляб и чаша вино, и се насладете на празника с близките си!

23 ноември – кой празнува имен ден днес?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments