България празнува Великден, но колко ще излезе домашната трапеза, която е неделима част от празничния ден.
Задължително ще са ни нужни яйца и козунак, присъствието на агнешко месо и обредни хлябове също е неотменно.
Агнешкото месо се свързва с факта, че в деня на Възкресението на Иисус в жертва е било пренесено агне. То се сервира в комбинация с зелена салата.
И когато съберем всичко общо заедно с различните сладкиши, които се правят за десерт, можем да си направим равносметка колко ще ни струва празничната трапеза за най-светлия празник.
Цената на козунаците е различна в зависимост от пълнежа и добавките като локум, шоколад и ядки – тя варира между 1.70 и 3.20 лева за брой.
Зелената салата от лук, марули и репички излиза около 2.20 лева, но добавим ли и краставици, които са около 4 лева за килограм, и домати на цена достигаща до 3.50 лв. за килограм, салатата става около 10 лева.
Яйцата вървят между 0.25 и 0.30 стотинки за брой в зависимост дали ги купувате от магазин или от производител, което означава, че за една кора ще са ви необходими минимум 8 лева.
Цените на агнешкото са далеч по-сериозни: между 11 и 15 лева. Ако сте решили сами да си омесите козунак или да изпечете великденски сладки и кифлички, това ще оскъпи трапезата ви още. Най-евтината боя е 0.60 ст., а някои видове се предлагат и за 3 лева. На трапезата се слага вино или ракия, което допълнително ще увеличи разходите ви.
Общо за празничната трапеза може да са ни нужни около 50-60 лв., ако сте двучленно семейство, ако не сте може да се доближите до 100 лева и дори повече, защото Великден се чества 4 дни.
В анкета на „БНТ“ се проверява какво е мисленето на хората за Великден и колко са склонни да похарчат:
„Ние сме двама души и тази година сме спрели избора си на агнешко, което е около 13-14 лева за килограм. Ще сложим на трапезата яйца и козунаци, които ще направя аз. Около 60 лева ще похарчим„, каза жена, която ще празнува единствено със съпруга си. Друга добави, че „засега не мога да кажа колко ще изхарча. Аз самата винаги си меся козунак за празника. На трапезата винаги трябва да има яйца и някакво месо.„
„Според бюджета, но около 100 лева и може би малко отгоре. Важно е да ги има най-важните неща на трапезата.“
„Залагаме на традиционните неща винаги. Агнешкото и козунаците са задължителни. Яйцата боядисвам, после меся козунак. Колко харчим е различно, но хората се простираме според чергата. Със сигурност една великденска трапеза струва над 60 лева, особено ако не си произвел нещо домашно.“
„Традиционните неща ще сложа на трапезата, така че около 50-60 лева вероятно е равносметката. Лишаваме се, разбира се.“.
„Колкото искам, толкова ще дам, защото мога да си го позволя.“