На прага на 2025 година основният въпрос за много хора е дали хранителните продукти ще поскъпнат и как това ще се отрази на ежедневните разходи. Председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов обясни, че цените на храните ще зависят основно от климатичните условия, макар че не се очакват бурни промени.
Владимир Иванов подчерта пред „NOVA“, че климатичните условия са основният двигател за промените в цените на плодовете и зеленчуците. Според него последните години са били трудни за селскостопанските производители – 2023 г. е била слаба за много култури, а засушаването през 2024 г. е допълнително утежнило ситуацията.
„Всичко зависи от климата. Ако условията са благоприятни, можем да очакваме стабилност на пазара“, посочи експертът. По думите на Иванов, могат да се появят временни трудности при предлагането на млечни продукти, свързани с политиката на Европейския съюз. Той обаче увери, че няма данни за рязко поскъпване.
„Дори да има напрежение, то ще бъде в рамките на нормалните вариации“, каза той. Експертът прогнозира, че началото на 2025 г. ще бъде сравнително спокойно. Пиковите стойности в зимните месеци ще се понижават с наближаването на лятото. Според него всякакви промени в цените ще се случват бавно и плавно.
„Януари винаги е труден месец в пазарно отношение, но промените в цените ще бъдат минимални. Ще наблюдаваме инфлация от 2 до 3%, която е нормална за дълъг период от време“, обясни Иванов.
През 2025 година не се очакват драстични увеличения на цените на хранителните продукти. Макар климатът и глобалните политики да играят важна роля, тенденциите показват, че инфлацията ще бъде умерена и плавна. За потребителите това означава относително стабилен пазар, който няма да доведе до сериозни затруднения в ежедневните разходи за храна.
„Турски поток“ донесе почти 100 млн. лева приходи за България