Колко ще струва домашната лютеница тази зима?

Тази есен цените на основните зеленчуци за лютеница, като домати, пиперки и патладжани, са по-ниски

0
2219
Домашна лютеница
Илюстративна снимка

Тази есен е идеалният момент да приготвите домашна лютеница, благодарение на по-ниските цени на основните зеленчуци. Прогнозите показват, че ако направите зимнината си сега, разходите ще бъдат 18% по-ниски в сравнение с миналата година. Ако предпочитате да приготвите своя лютеница у дома, сега е времето да го направите!

Основни съставки и сметка за 10 бурканчета лютеница

За приготвянето на 10 бурканчета лютеница /по 370 мл всяко/ ще ви трябват следните съставки:

2 кг доматено пюре /около 7 кг домати/
2 кг червени пиперки
1 кг патладжани
1 ч. ч. олио /около 200 мл/
2 с. л. захар
2 с. л. сол
1 ч. ч. оцет /около 200 мл/

Подправки на вкус: черен пипер, кимион, чесън

Стъпка по стъпка рецепта за домашна лютеница

Доматено пюре: За да получите 2 кг доматено пюре, ще ви трябват около 7 кг домати. Най-подходящи са сортовете с месеста текстура, като „Рома“. Първата стъпка е да измиете доматите и да ги обелите. За да улесните беленето, можете да ги потопите за кратко в гореща вода, след което кожата ще се сваля по-лесно. След това доматите се смилат с месомелачка или кухненски робот. Сокът и пулпата трябва да се сварят в голяма тенджера до получаване на гъсто пюре. Пюрето трябва да ври на слаб огън, като периодично се разбърква, за да се сгъсти.

Печене на чушки и патладжани: Докато доматеното пюре ври, печете червените пиперки и патладжаните във фурната. След като са добре опечени и омекнали, ги обелете. Пиперките и патладжаните също се смилат с месомелачка или кухненски робот.

Смесване на продуктите: След като доматеното пюре е достатъчно сгъстено, добавете към него смлените чушки и патладжани. Разбъркайте добре и оставете сместа да ври на слаб огън. Постепенно добавете олиото, захарта, солта и оцета, като разбърквате редовно, за да не загори. Оставете лютеницата да ври още около 30-40 минути, докато достигне желаната консистенция.

Подправки: По желание можете да добавите допълнителни подправки като черен пипер, кимион или чесън, за да подчертаете вкуса на лютеницата.

Пълнене на бурканчетата: След като лютеницата е готова, я разсипете в чисти, стерилизирани бурканчета. Затворете плътно с капачки и стерилизирайте бурканите за около 10 минути, за да се запечатат добре.

Колко ще струва домашната лютеница?

Ако сметнем разходите за основните съставки:

7 кг домати: около 16,87 лева /при цена от 2,30-2,40 лева/кг/
2 кг червени пиперки: около 10 лева /при цена от 5 лева/кг/
1 кг патладжани: около 2,50-3 лева

Заедно с олиото, оцета, захарта и солта, цената за приготвяне на 10 бурканчета лютеница ще излезе приблизително 30-35 лева, което е с 18% по-евтино в сравнение с миналата есен.

Тайната за перфектни буркани с гювеч за зимата

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments