Козунак със стафиди и филирани бадеми

0
503
Козунак
Снимка: Уикипедия

Продукти:
за 12 порции
За тестото:
Половин кг брашно
100 мл. течна сметана
100 мл. прясно мляко
2 яйца
150 г захар
100 г масло
200 г стафиди
1 ч.л. ванилия
1 щип. сол
За закваска:
7 г суха мая
1 с.л. захар
2 с.л. брашно
50 мл. прясно мляко

Време за приготвяне: 180 минути

Рецепта:

За да направите закваската – смесете сухата мая, прясното мляко, брашното и захарта. Покрийте съдината с прозрачно фолио и я оставете на топло за 15-20 минути.

Смесете брашното, солта и захарта в голяма тава. В средата се прави кладенец, в който се слагат разбитите яйца, закваската, прясното мляко, течната сладкарска сметана, ванилията и киснатите във вряла вода и отцедени стафиди.

Смесвайте продуктите в продължение на 10 минути.

Докато оформяте тестото на топка, добавете разтопеното масло. Меси се още 5-6 минути с миксера. Тестото трябва да се получи меко, еластично и леко лепкаво, но не бива да се добавя повече брашно, защото ще стане тежко.

Намажете тава с мазнина и поставете тестото в нея. Покрива се с фолио и кърпа и се оставя на топло за около час да втаса или докато удвои обема си.

След това тестото се прехвърля върху леко набрашнен плот. Оформя се на рула, които се навиват и се сплита на кръгъл козунак. Той се прехвърля в тава, покрита с хартия за печене или добре намазнена. Оставя се на топло да втаса повторно.

След като втаса, се намазва с разбит жълтък с малко мляко и се поръсва с кристална захар и филирани белени бадеми. Пече се между 40 и 45 минути в предварително загрята на 180°C фурна.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments