Кулинарен фестивал „Вкусните гозби на Странджа“ ще се състои в Бургас. Той ще бъде открит в 12:00 часа на 7 декември /събота/ в Етнографския музей на улица „Славянска“ 69.
„Щастливи сме, че сме част от Празниците на Бургас и ще ви срещнем с кулинарната традиция и умелите пазители на кухнята на Странджа от 9 населени места в четири общини – Малко Търново, Средец, Царево и Бургас, от Бургаска област“, споделиха организаторите.
„В уютния двор на Етнографски музей – Бургас ще готвим странджански гозби от Малко Търново, с. Бръшлян, с. Звездец, с. Момина Църква, с. Бродилово, Ахтопол, с. Синеморец, с. Маринка и Бургас. Елате и опитайте Зелник и Трахана от Малко Търново, Рибена чорба от Бръшлян, Содена питка от Звездец на подник, Пълнена кокошка с булгур, Гръчена баница и Колачета със сирене от Момина църква, Боб с “ножонки” (свински крачета), Сушени чушки, пълнени с булгур, праз, гъби и зарзалинки, Ориз с туршия от Бродилово, Плакия Паламуд, Хайвер и Лакерда от Ахтопол, Рибена крем супа от Синеморец, Празеник и Панайрджийска манджа от Маринка, Рибена чорба по Моряшки и Чироз от Бургас“, обясниха още те.
Целта на Кулинарния фестивал е да популяризира кулинарните традиции на хората от Странджа планина, да мотивира местните хора да готвят и представят своите вкусни гозби, както и да запознае жителите и гостите на Бургас с историята и традициите на Странджанския край. Кулинарен фестивал „Вкусните гозби на Странджа“ в Бургас се организира от Кулинарните фестивали на България и Регионален исторически музей – Бургас.