Лесна и вкусна рецепта! Неустоима паста с пилешко и зеленчуци

Лесна и вкусна рецепта с кремообразен бешамел и свежи зеленчуци

0
1979
Паста с пилешко и зеленчуци
Паста с пилешко и зеленчуци. Снимка: Искра.бг

Ако търсите идея за вкусен и лесен обяд или вечеря, тази рецепта за паста с пилешко и зеленчуци е чудесен избор. Кремообразният бешамел придава невероятна текстура, а свежите сезонни зеленчуци балансират вкусовете. Това ястие е перфектен начин да използвате наличните продукти в хладилника и да приготвите богато на протеини и хранителни вещества ястие за цялото семейство.

Паста с пилешко и зеленчуци
Паста с пилешко и зеленчуци. Снимка: Искра.бг

Необходими съставки

Основни съставки:

2 пилешки гърди
450 г паста /спагети, пене, фусили/
2 стръка праз
1 морков
1 чаша броколи
Зехтин
Сол и черен пипер на вкус
3-4 скилидки чесън

За бешамела:

2 чаши мляко
2 супени лъжици брашно
3 лъжици масло
1 чаша настъргана извара или кашкавал
Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

Стъпка 1: Подготовка на пилешкото месо – Започнете с пилешките гърди. Загрейте малко зехтин в тиган, добавете две скилидки нарязан чесън и подправете месото със сол, черен пипер или други подправки по избор. Изпечете пилето до златист цвят, след което го оставете да изстине и го нарежете на малки кубчета. Оставете настрана, докато приготвите останалите съставки.

Стъпка 2: Приготвяне на зеленчуците – Нарежете праза и моркова на ситно, след което ги запържете в тигана със зехтин и чесън, докато омекнат и придобият аромат. Междувременно сварете броколите във вряща вода за няколко минути, така че да останат свежи и хрупкави. Отцедете и ги оставете настрана. След като зеленчуците са готови, добавете към тях пилешкото месо и разбъркайте добре.

Стъпка 3: Сваряване на пастата – Докато зеленчуците се готвят, сварете 450 г паста според указанията на опаковката. След като е готова, я отцедете и оставете настрана.

Стъпка 4: Приготвяне на бешамеловия сос – В малка тенджера разтопете маслото, след което добавете брашното, като разбърквате непрекъснато, за да не се получат бучки. След 2-3 минути, когато брашното леко се запече, постепенно добавете млякото, като продължавате да разбърквате. Когато сосът започне да се сгъстява, добавете настърганата извара или кашкавал, като продължавате да бъркате, докато всичко се разтопи и стане гладко. Подправете с малко сол и черен пипер на вкус.

Стъпка 5: Сглобяване на ястието – Леко намажете тавичка с масло и добавете сварената паста. Разпределете равномерно пилешко-зеленчуковата смес върху нея. Залейте всичко с бешамеловия сос и внимателно разбъркайте, за да се смесят добре вкусовете. Поръсете с настърган кашкавал за още по-апетитна коричка.

Стъпка 6: Запичане във фурната – Загрейте фурната на максимална температура и запечете ястието за 20-25 минути, докато се образува златиста, хрупкава коричка.

Извадете пастата от фурната и оставете да изстине за няколко минути, преди да сервирате. Поднесете със свежа салата или настърган пармезан за още по-богат вкус. Тази паста с пилешко и зеленчуци е перфектна за семеен обяд или вечеря и със сигурност ще се превърне в любима рецепта у дома!

За още новини вижте ТУК

Присъединете се към нашия Телеграм

Абониране
Известие от
guest
2000


0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments