Лучени сарми: Вкусна рецепта за всяка трапеза

Лучените сарми с кайма и ориз са традиционно българско ястие, което съчетава нежния вкус на лука с богатия аромат на месото и ориза

0
2527
Лучени сарми
Лучени сарми. Снимка: Архив

Лучените сарми с кайма и ориз са традиционно българско ястие, което съчетава нежния вкус на лука с богатия аромат на месото и ориза. Тази рецепта е идеална за семейни събирания и празнични поводи, особено за новогодишната нощ.

Необходими продукти:

  • 8-10 големи глави лук;
  • 500 г кайма (смес от свинско и телешко);
  • 1 ч.ч. ориз;
  • 1 средно голям морков, настърган;
  • 1 глава лук, ситно нарязана;
  • 2 с.л. доматено пюре;
  • 1 ч.л. червен пипер;
  • 1/2 ч.л. черен пипер;
  • 1 ч.л. чубрица;
  • Сол на вкус;
  • Олио за готвене.

Начин на приготвяне:

  1. Подготовка на луковите листа: Обелете главите лук и отрежете горната и долната част. Поставете ги в тенджера с вряща подсолена вода и ги варете за около 10-15 минути, докато омекнат леко. Извадете лука и го оставете да се охлади. Внимателно разделете слоевете, за да получите отделни „листа“ за сармите.
  2. Приготвяне на плънката: В тиган загрейте олио и запържете ситно нарязания лук и настъргания морков до златисто. Добавете каймата и гответе, докато промени цвета си, като разбърквате, за да се раздроби на малки парченца. Прибавете измития ориз и гответе още няколко минути, докато стане „стъклен“. Добавете доматеното пюре, червения и черния пипер, чубрицата и сол на вкус. Разбъркайте добре и гответе още 2-3 минути.
  3. Завиване на сармите: Вземете един луков лист и поставете в него 1-2 чаени лъжички от плънката. Завийте внимателно, като първо прегънете страничните краища навътре, а след това навийте на руло. Повторете процеса с останалите лукови листа и плънка.
  4. Готвене: Подредете сармите плътно в тенджера или гювеч, като ги нареждате с отвора надолу, за да не се развият по време на готвене. Залейте с вода, докато почти покрие сармите, и добавете малко олио. Поставете чиния или тежест върху сармите, за да ги задържите на място. Гответе на слаб огън за около 40-50 минути, докато оризът и лукът са напълно сготвени.
  5. Сервиране: Поднесете сармите топли, като по желание можете да ги залеете с кисело мляко или сос по избор. Тази рецепта предлага вкусен и ароматен вариант на традиционните сарми, като използва лукови листа вместо зелеви или лозови. Опитайте я и зарадвайте близките си с нещо различно и апетитно!

20 декември – Игнажден: Голям празник е! Ето какви са традициите днес

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments